Новчана подршка прворођеној беби у 2020. години

Милан Глушац, председник општине Врбас, заједно са сарадницима, уручио је данас новчану помоћ прворођеној беби у општини Врбас, која истовремено има и пребивалиште у неком од места општине. Ваучер на 80.000 динара припао је Милени Ковач, девојчици рођеној 01. јануара у 13.46 часова, а срећни родитељи су Зорица и Ратко Ковач из Врбаса.

"Трудимо се да агилном популационом политиком повећамо број новорођених беба, и оваквим појединачним мерама и системским које се односе на сву децу. Свака подршка из локалног, покрајинског и републичког буџета је важна и добродошла свакој породици, а на нама је да осмишљавамо и нове мере пронаталитетне политике. Тако смо у буџету за 2020. годину по први пут издвојили 1,5 милиона динара за вештачку оплодњу и надам се да ћемо и на овај начин успети да проширимо неке породице. Важно је и опремање медицинских служби које се баве трудницама и новорођеном децом, тако да смо за Дом здравља 'Вељко Влаховић' успели да набавимо један модеран ултразвучни апарат и једно возило за патронажну службу", рекао је Глушац.

Отац мале Милене захвалио је општини Врбас на подршци коју је породица примила у први данима живота са чланом више. "Деце никада није доста и позивам све младе брачне парове да се одваже на проширење својих породица. Први дани са Миленом протичу на најлепши начин и све је подређено њој. Хвала општини Врбас што је мислила на нас и помогла нам да лакше кренемо у подизање нашег детета", рекао је отац Ратко Ковач, коме је Милена прво дете.

Др Радашин Миловић, лекар Одељења гинекологије Опште болнице Врбас, истакао је да је у 2019. години у Породилишту ОБВ извршено 500 порођаја, нешто мање него претходних година, али из разлога што је на почетку године Породилиште било затворено због реновирања и припремања нове операционе сале, коју је за потребе ОБВ обезбедио "Carnex". "Надамо се да ћемо ове године имати више порођаја и више беба. Помак се још не види у односу на број трудница, без обзира на мере популационе политике које друштво евидентно пружа. Треба да учинимо све како би се жене приволеле да дођу у нашу установе на порођај. Наше породилиште омогућује и присуство друге особе у тренутку порођаја, што на неким местима није случај, затим обезбеђујемо угодан смештај и боравак, праву негу, као и посвећен третман, јер имамо стручно и добро особље које се може посветити свим породиљама и бебама, посебно због нешто мањег броја порођаја", рекао је др Миловић.   

   

 

КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

04. мај 2020. КУЛТУРА

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

Основна музичка школа из Врбаса организовала у четвртак а...

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...