Каритас донирао ОБВ средства и опрему вредну 3,5 милиона

У оквиру акције пружања подршке здравственим установама и болницима у борби против коронавируса, мисија Каритаса Србије донирала је Општој болници Врбас медицинску опрему и средства вредна више од 3,5 милиона динара, коју чине бесконтактни термометри, пулсни оксиметри, заштитне маске и одела и средства за дезинфекцију. Донацију др Милану Попову, директору Опште болнице Врбас, уручио је Каритас је на исти начин, уз ОБВ, донирао опреми и средства и клиничко-болничким центрима Бежанијска коса и Земун.

"Част ми је да у име наше цркве и владике Ђуре Ђуђара, али и у име Каритаса и донатора, можемо успоставити овакву сарадњу са болницом у Врбасу. Папа Франциско говорећи о пандемији у којој се налазимо, рекао је да смо сви у једном чамцу, заједно смо у тешкој ситуацији. Знамо шта је претрпела Италија и солидарност Европе није била баш најбоља, али су управо они, увидевши ту грешку, одлучили да раде супротно, да помогну болницима где могу. Поука Католичке цркве о општој помоћи, о добру као принципу, о принципу солидарности, била је мотив да се помогне болницима у Србији, Војводини, Врбасу. У чамцу о ком је говорио Папа, неопходна нам је солидарност, морамо сви да весламо, не смемо бити пасивни, свако треба да учини нешто и то је та хришћанска љубав, у којој не можемо волети Бога ако не волимо ближњег свога. Ако не помажеш човека кога видиш, онда не можеш волети Бога кога не видиш, рекао је велики апостол Јован. Радујемо се да је Општа болница Врбас део овог пројекта", рекао је отац Владислав Варга, протојереј ставрофор и директор Каритаса Епархије Светог Николе у Руском Крстуру.

Похвале за сарадњу јавног и цивилног сектора, коју потврђује и овај случај, изразио је Милан Глушац, председник Привременог органа општине Врбас. "Донација је још један корак у дугој сарадњи локалне самоуправе и Каритаса. Она је за нас веома важна и хвала Каритасу на подршци у овом тешком тренутку. Значајна нам је јер у Општој болници Врбас здравствену заштиту добија више од 220.000 становника овог дела Војводине. Подршка нам стиже и од Министарства здравља и Покрајинског секретаријата за здравство, а на нама као локалној самоуправи је да, у доброј сарадњи са Општом болницом и Домом здравља, учинимо све да заштитимо здравље грађана. Донација Каритаса обезбедиће да здравствена услуга и заштита у Општој болници буде још квалитетнија", рекао је Глушац. Говорећи испред Штаба за ванредне ситуације општине Врбас, Глушац је оценио да су уведене мере заштите, уз пожртвован рад медицинских установа и њиховог стручног особља, довеле да "након једног периода који јесте био тежак, али истовремено и под контролом, дође до стагнације у ситуацији".

На донацији у име Опште болнице Врбас захвалио се др Милан Попов, директор установе. "Хвала Каритасу на веома вредној хуманитарној помоћи. Желим да истакнем да смо захваљујући Министарству здравља и Републичком фонду за здравствено осигурање, од почетка борбе са коронавирусом имали довољно опреме. Овај гест Каритаса нам обезбеђују да још сигурније и лакше изађемо на крај са свим овим што нам се догађа. Кад стигне помоћ овакве врсте, то показује да нас и други гледају, да желе да нам помогну и да су уз нас. Општа болница пружа здравствену услугу великом броју становника, ово је мултинационална и мултиетничка средина са 26 нација, и оваква помоћ нас додатно стимулише да се још више трудимо и жртвујемо за све наше суграђане", рекао је др Попов.

"Вредност донације је већа од 3,5 милиона динара. Добили смо сву опрему за одржавање хигијене и заштите - маске, рукавице, једнократна одела, алкохолни и хлорни раствори, затим термометри и апарати за мерење оксигенације, тако да су сва оделења додатно опремљена", прецизирао је др Попов.

Према његовим речима, тренутно у Општој болници Врбас, у COVID одељењу лечи се 46 пацијената - 36 са потврђеном позитивношћу на COVID 19 и 10 који чекају резултате. "Пет случајева оцењујемо као теже а остали су средње тешки. Ситуација је под контролом и у случају да дође до неких компликација, ту је Клинички центар Нови Сад да нам помогне", истакао је директор ОБВ. Попов је искористио прилику и подсетио јавност на мисао Марка Миљанова да је потребно "чувати друге од себе и себе од других". "То значи и носити маске, држати дистанцу и не изигравати хероје без потребе. То херојство обично може да донесе да оболи 10 или 15 људи, без потребе. Ко је храбар и херој тај нека уђе у COVID оделење и нека види како то изгледа на фронту", рекао је др Попов.  



 


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"