Уручене награде победницима Фестивала поезије младих

У Градском музеју Културног центра Врбаса уприличена је свечана додела овогодишњих награда Фестивала поезије младих. Нове околности због пандемије COVID - 19, наметнуле су да се једна од најзначајнијих културних манифестација посвећених поезији, ове године не одржи у пуном формату, без традиционалног мајског окупљања младих песника из целог региона, али низ није прекинут и Врбас и књижевни свет добили су и овогодишње лауреате, 52. по реду.

Победница 52. Фестивала поезије младих у Врбасу је Анђела Пендић из Београда. Другу награду добила је Милена Ж. Кулић из Новог Сада, а трећу Владана Перлић из Бањалуке. Ово је била једногласна одлука жирија у саставу: Перо Зубац, председник, Горан Лабудовић Шарло, Иван Лаловић, и Данило Јокановић. Награда "Станко Симићевић" коју најмлађем финалисти додељује Народна библиотека "Данило Киш", уручена је Кости Косовцу из Београда, док је награда овогодишње "46. Палете младих" уручена сликарки из Новог Сада Адриен Ујхази.

"За овај фестивал сам снажно емотивно везана, на њему са начинила прве песничке кораке и награда ми веома значи, и на том песничком нивоу, али и на људском, јер овде су сви моји пријатељи објављивали своју поезију. Морам признати да када сам чула да сам победница Фестивала поезије младих, плакала сам од среће. После шест година учествовања у финалима, дочекала сам и да будем победник. Радовали смо се што ћемо се дружити током финалних дана, али се човек увек потајно и нада, и ево године ми се посрећило. Срећна сам и због прилика да своју трећу збирку поезије објавим у подршку Фестивала поезије младих. Управо ће ова трећа збирка бити затварање једног триптиха и највероватније ће ности назив 'Тело светлости'. И поред среће и задовољства због победе, жао ми је што се нисмо могли дружити у Врбасу у мају, јер морам истаћи да и поред учешћа на многим фестивалима, овај у Врбасу има посебно место у мом срцу", рекла је Анђела Пендић.

Члан жирија Горан Лабудовић Шарло истакао је да јесте чудно да се последњи и најузбудљивији чин Фестивала поезије младих, уручење награда, одржава у јесен, али да је важније да низ није прекинут, да се традиција наставља, као и да се нада да ће већ 53. по реду, заказан за 2021. годину, бити опет у мају.

"То су наша људска и песничка веровања и надања. Овогодишња продукција била је веома снажна, издвојило се 20 песника и жири је у озбиљним разговорима у више сесија, из овог броја изабрао њих десет који заслужују да се појаве на овогодишњем, 52. по реду фестивалу. Сличан темпо и начин рада имали смо и приликом доношења одлуке кога наградити и одлучили смо да трећу награду добије Владана Перлић из Бањалуке, због једне специфичне, социјалне, интелигентне поезије која искри и има потенцијала да буде значајна у времену које предстоји; друга награда припала је Милени Ж. Кулић из Новог Сада, у чијој се поезији лирско и драмско преплићу на начин који то поезија воли и која има шта да каже својим разбокореним стилом и језиком, а за овогодишњу победницу изабрана је Анђела Пендић, млада песникиња чији је циклус уједначен и квалитетан, избрушен. Нама као организаторима, граду у коме се одржава овај фестивал, изузетно је драго што ће од вечерас њена звезда засијати на овом панонском небу", рекао је Лабудовић. У одсуству Пере Зупца, председника жирија, награде младим песницима уручио је члан жирија Иван Лаловић.

Адриен Ујхази, сликарка из Новог Сада, победница 46. Палете младих, награду је примила из руку Милијане Радовановић, академске сликарке и директорке Народне библиотеке "Данило Киш". Окупљене на свечаности поздравили су и Бранислав Зубовић, секретар Фестивала поезије младих, и Милан Глушац, заменик председника општине Врбас. У музичком делу свечаности учествовала је етно група "Трн".  

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"