Општини Врбас и Фонду "Европски послови" циљ изградити сарадњу

Директор Фонда "Европски послови" АП Војводине, Александар Симурдић, разговарао је данас са председником општине Врбас Предрагом Ројевићем о могућој сарадњи, унапређењу капацитета и подршци, која би требало да резултира осмишљавањем пројеката и њиховом реализацијом у циљу побољшање квалитета живота наших суграђана. За реализацију пројеката осмишљених кроз ову сарадњу, подршка ће се потражити у фондовима Европске уније или кроз билатералну сарадњу са владама и институцијама појединачних држава. Мапирањем области и формулисањем евентуалних проблема и потреба, организовањем едукација запослених и покретањем заједничких идеја и пројеката, лакше и успешније ће се реализовати планирана сарадња, речено је на састанку.

"Фонд 'Европски послови' започео је пре две недеље са обиласком локалних самоуправа у Војводини с циљем припреме за учешће у новом седмогодишњем програмском буџетском оквиру Европске уније за период 2021 - 2027. година. Иницирали смо пет секторских група унутар програма рада Фонда Европски послови; то су зелена агенда која подразумева обновљиве изворе енергије и енергетску ефикасност, затим здравство, образовање, привреда са пољопривредом са акцентом на производњу хране, и на крају група која се односи на културу. Ради се о пет тематских целина које своје упориште имају у перформансама новог седмогодишњег буџета Европске уније, са жељом да урадимо мапирање стања ресурса и потенцијала у 45 општина Војводине, с циљем што ефикасније припреме за приступ екстерним изворима финансирања. Радићемо и на институционалном јачању административних капацитета јединица локалне самоуправе и покрајинске администрације, како би што припремљенији дочекали наредну годину када очекујемо већи број позива у оквиру европских позива и фондова. Паралелно, доста тога стоји на располагању и билатерално, и то је још један широк простор за сарадњу", рекао је Симурдић.

Потенцијале општине Врбас у разним областима, њене предности, досадашње резултате рада, покренуте пројекте и разна искуства стечена кроз њихову реализацију, Симурдићу и његовим сарадницама представили су Предраг Ројевић, председник општине Врбас, и Милан Глушац, заменик председника.

"Ова посета и разговори које смо са челницима Фонда 'Европски послови' водили, веома је битна за општину Врбас. Већ у првом сусрету идентификовали смо да је за нашу локалну самоуправу кључно у овом тренутку дефинисати и подићи индустријску зону. План је припремити пројектно-техничку документацију, прецизирати потребе и потражити подршку за њено формирање", рекао је Ројевић и најавио интензивирање сарадње са Фондом "Европски послови" АП Војводине. 

КУЛТУРА

Од уторка изложба Вање Игњац у Ликовној галерији

26. феб 2021. КУЛТУРА

Од уторка изложба Вање Игњац у Ликовној галерији

Од уторка, 02. фебруара, у Ликовној галерији Културног це...

Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

22. феб 2021. КУЛТУРА

Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

Јавна библиотека "Данило Киш" обележила је дан установе к...

"Лето на салашу" чека најмлађе читаоце

16. феб 2021. КУЛТУРА

"Лето на салашу" чека најмлађе читаоце

Најмлађа читалачка публика у Врбасу однедавно има прилику...

Слике Јелене Бурсаћ у Ликовној галерији КЦВ

16. феб 2021. КУЛТУРА

Слике Јелене Бурсаћ у Ликовној галерији КЦВ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у току је изл...

Расписан конкурс за учешће на 53. Фестивалу поезије младих

27. јан 2021. КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на 53. Фестивалу поезије младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за младе песн...