Градски музеј Врбаса обележио пет година рада

Поводом обележавања вредног јубилеја – пет година од оснивања, Градски музеј Културног центра Врбаса угостио је данас Драгану Милошевић, покрајинску секретарку за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Оливеру Марковић, начелницу Одељења за заштиту културног наслеђа у Министарству културе и информисања, Тијану Станковић Пештерац, директорку Музеја Војводине, те Предрага Ројевића, председника општине Врбас, којима су презентовани резултати рада установе и посебно пројекта "Дигитализација археолошке грађе са налазишта Шуваков салаш – Клиса", једног од најважнијих истраживачких пројеката стручњака Градског музеја Врбаса.

"Од давне 1969. године, када смо овде имали завичајну збирку, стигли смо до тренутка да грађани Врбаса имају своју музејску јединицу, званичну, и ево сада до обележавања петогодишњице њеног рада. Веома ми је драго да овакве локалне самоуправе развијају своје институције културе, пре свега зарад једног општег интереса - децентрализације културе, као и због потребе да се музејска грађа прикаже грађанима, пре свега оним младим, и шта је то што чини нашу историју, културу и идентитет. За то је била потребна континуирана подршка секретаријата који данас водим и читаве Покрајинске владе. Очекује нас завршетак радова на Културном центру, што значи да нам није приоритет само Музеј, већ и манифестације, програми, издаваштво и све друго. Много је планова и најављених инвестиција, чека нас и изградња Дома културе у Равном Селу, и то је доказ да водимо бригу о институцијама културе", рекла је Драгана Милошевић. Покрајинска секретарка посебно је издвојила значај петогодишњег пројекта истраживања средњовековног Врбаса на археолошком локалитету Шуваков салаш – Клиса, те дигитализацију прикупљене грађе, за шта је издвојено 850.000 динара.

Начелница Одељења за заштиту културног наслеђа у Министарству културе и информисања Оливера Марковић честитала је јубилеј у име министарке Маје Гојковић, оцењујући да се Градски музеј развија у правом смеру. "Веома смо задовољни постигнутим резултатима у овом кратком временском периоду у којем Музеј постоји. Оно што је учињено је изузетно и нема сумње да ће са оваквим ентузијазмом будући резултати бити исто веома вредни. Сигурни смо да ће сви послови на заштити културног наслеђа бити спроведени на најбољи начин.

Јубилеј је био прилика и за представљање првог броја научног часописа "Фибула", који је окупљенима приближио др Милан Мицић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, као и прилика за доделу захвалница заслужним установама и партнерима Градског музеја Културног центра Врбаса. Захвалнице су добили: Министарство културе и информисања, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, затим Музеј Војводине, Организациони одбор манифестације "Музеји за 10", општина Врбас, пријатељи и сарадници Градског музеја проф. др Драган Булатовић и Мајда Сикошек, те редакције Телевизије Бачка и листова Бачка Прес и Глас, и Ајако студио, сарадник установе на више пројеката. 

Тијана Станковић Пештерац, директорка Музеја Војводине, истакла је да је сарадња матичне установе са установом у Врбасу на високом нивоу, уз оцену да је Градски музеј Врбаса "један од најбољих у Војводини, тим пре што га води способан и млад тим". "Када су нам се обратили пре десетак година депои су били у прилично лошем стању, а затим се кренуло у сређивање ствари, корак по корак, уз нашу подршку. Реализована је нова стална поставка, веома модерне визије, установи су одобравани разни пројекти који су добро реализовани, тако да данас имамо Градски музеј који служи као понос и дика", рекла је Станковић Пештерац. 

У име домаћина све присутне поздравила је Весна Гргуровић, руководитељка Градског музеја Врбаса. "Покушали смо да сачинимо један пресек шта је то све учињено у последњих пет година, али и да захвалимо свим онима који су у томе учествовали. Нажалост, са нама није била публика, они због којих се бавимо овим послом, али се надам да ћемо се убрзо поново дружити и надокнадити све оно што смо пропустили због пандемије. Ових последњих пет година плод су дуготрајног рада музејских делатника у Врбасу, сакупљачке делатности на територији целе општине, која је 2015. године резултирала оснивањем Градског музеја. И поред отежавајућих околности са којим се сви заједно сусрећемо у раду, покушаћемо да завршимо и комплетирамо формирање збирки и дигитализујемо грађу која постоји", рекла је Весна Гргуровић.

Председник општине Врбас Предраг Ројевић апострофирао је овом приликом значај деловања установе за развој целог друштва, због чега локална самоуправа увек проналази средства за подршку раду Градског музеја. "Сваки град има, или настоји да има, свог сталног амбасадора културе и традиције. Музеј је једна од институција које на међународном нивоу у најбољем светлу презентује наше цивилизацијске, културне, туристичке и друге капацитете, и он представља једну од кључних тачака културне промоције наше општине. Нећемо стати са улагањима, уз помоћ Покрајинске владе изградићемо и опремити савремено позориште, саградићемо нову зграду Дома културе у Равном Селу и реконструисати Дом културе у Змајеву, што доказује колико нам је стало до свеобухватног развоја наше општине", рекао је Ројевић.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"