Сајам образовања 2021.

Са жељом да својим ученицима који завршавају основне и средње школе помогну у професионалној оријентацији и при избору школа и факултета за наставак школовања, општина Врбас и ове године организује Сајам образовања. Истина, формат је измењен па уместо традиционалне сајамске манифестације у Центру за физичку културу "Драго Јововић", због епидемиолошке ситуације ове године организује се online Сајам образовања.

"Школске 2020/2021. године основно школовање завршава 395 ученика, а 350 ученика завршава средњу школу. Сајам образовања је идеалан начин презентовања и промовисања школа и факултета, који ће кроз припремљен материјал о начину рада, могућностима које пружају, образовним профилима које нуде, дати ученицима и будућим студентима адекватне информације које су им неопходне приликом избора. Свакако, епидемиолошка ситуација која тренутно влада, изискује да овогодишњи Сајам образовања буде у online форми, што нам ускраћује додатну интеракцију између младих и представника школа/факултета. Међутим, имајући у виду такав недостатак комуникације, учесници овогодишњег Сајма образовања су се потрудили и за младе обезбедили адекватан материјал (видео, презентације, и сл.) који ће их боље упознати са могућностима, условима и начином рада дате школе, односно факултета", навели су организатори.

За овогодишњи online Сајам образовања интересовање су показале многе школе и факултети. За учешће су се пријавили:

  1. Гимназија "Жарко Зрењанин"
  2. Средња стручна школа "4. јули"
  3. Средња техничка школа "Михајло Пупин" Кула
  4. Средња медицинска школа "Козма и Дамјан" Врбас
  5. Медицинска школа "7. април" Нови Сад
  6. Пољопривредна школа Бачка Топола
  7. Приватна оптичарска школа "Пашћан" Нови Сад
  8. Висока школа струковних студија за менаџмент и пословне комуникације Нови Сад
  9. Технолошки факултет Нови Сад
  10. Природно - математички факултет Нови Сад
  11. Пољопривредни факултет Нови Сад
  12. Филозофски факултет Нови Сад
  13. Педагошки факултет Сомбор

Све о понуди ових образовних установа и друге важне информације можете видети ОВДЕ.

ПОШТОВАНИ РОДИТЕЉИ,

Како изабрати средњу школу је за највећи број средњошколаца данас претежак задатак. Основци најчешће немају знања о разним занимањима, а још мање искуства вазана за њих.

Родитељи имају важну улогу да помогну основцу да донесе коначну одлуку при избору средње школе. Родитељи имају много више искуства у овој области, а најчешће и добро познају своју децу као и друштвене околности у којима живимо. То је начин на који рационално размишљамо. Ипак, лавина емоција уме неретко да препрека за доношење рационалних и добрих одлука. Када волимо некога тешко нам је да будемо објективни, желимо да наше дете буде успешно, срећно, најбоље, талентовано, наравно из неких области које нам се допадају и које ценимо, а и добро би било да му све то прилично лако иде. Да ли усмеравање детета у правцу родитељских жеља неминовно води најбољем за дете?

Стручни сарадници у школама ће одржати радионицу професионалне оријентације у сусрет сајму образовања. Циљ нам је да се кроз Водич за избор занимања Националне службе за запошљавање ученици осмих разреда основних школа упознају са предностима избора дефицитарних трогодишњих образовних профила.

Изабрати школу која је "широка" по својој тематици - Ако родитељ примети да дете има таленат или неку специфичну способност и област која га посебно интересује, или је у тој области дете боље него у другим областима, тај таленат, свакако, треба развијати и дете усмеравати у том правцу. За такво дете није погрешно изабрати уско специјализовану школу.

Критеријуми за избор занимања

  • ПОСЕДОВАЊЕ ВЕШТИНА И ТАЛЕНАТА ЗА ЖЕЉЕНО ЗАНИМАЊЕ
  • ИНТЕРЕСОВАЊЕ УЧЕНИКА ЗА ШКОЛУ ОДНОСНО СМЕР КОЈИ УПИСУЈЕ
  • МОГУЋНОСТ ЗАПОСЛЕЊА У ДРЖАВНОМ И ПРИВАТНОМ СЕКТОРУ
  • ПРОФИТАБИЛАН (ДОБРО ПЛАЋЕН) ПОСАО
  • МОГУЋНОСТ ОТВАРАЊА СОПСТВЕНЕ ФИРМЕ
  • МОГУЋНОСТ НАПРЕДОВАЊА У СТРУЦИ

 

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"