Врбас, Куцура и Савино Село ускоро на једном изворишту воде

Председник општине Врбас Предраг Ројевић, заједно са сарадницима, обишао је данас поводом 22. марта, Светског дана вода, радове на бушењу и опремању нових бунара на Водозахвату у Врбасу. Ови важни послови део су великог пројекта спајања водоводних система Куцуре и Савиног Села са извориштем на Водозахвату, чија ће реализација коначно довести исправну воду за пиће на кућне славине свих становника ова два места општине Врбас.

"После скоро две деценије наше комшије у Куцури и Савином Селу добиће савремени водовод и најквалитетнију пијаћу воду. Улагање од преко 4,1 милиона евра представља највећу инвестицију те врсте у општини Врбас у последњих 20 година. Градња 14 километара водовода део је великог инвестиционог плана Врбаса за 2021. годину, вредног милијарду и по динара. Наш град  очекују највећа улагања у комуналну инфраструктуру. У питању је 20 пројеката у Равном Селу, Куцури, Савином Селу, Змајеву, Бачком Добром Пољу и Врбасу. А само у реконструкцију водовода и градњу канализације инвестирамо више од 700 милиона динара. Уз снажну подршку покрајинске и републичке владе, створићемо услове да Врбас поново постане синоним успеха и просперитета", рекао је Предраг Ројевић.

Тренутно се изводе радови на спајању водозахвата са Куцуром и Савиним Селом и изведено је око 95 одсто радова. На самом  изворишту избушенo је пет бунара, три су опремљена, а два се опремају. 

"Пројекат је вредан 4,1 милиона евра, а радови се реализују са 'Setec' консултантском кућом КfW банке. Општина Врбас је у међувремену увела најсавременије системе за аутоматско управљање водоснабдевањем, који нам омогућава даљинско очитавање водомера и даљинску детекцију цурења на мрежи. На тај начин смо смањили губитке за 18 одсто, и значајно унапредили услугу коју пружамо грађанима. Кад завршимо градњу и опремање нових бунара, имаћемо најбољи систем у Србији", рекао је директор ЈКП "Комуналац" Игор Шкундрић.

Он је подсетио да од 2006. године вода у Куцури и Савином Селу не испуњава услове прописане Правилником о исправности. Тада је ситуација решена еко-чесмама као привременим решењем.

"Све нас у Савином Селу обрадовала је вест да ће на јесен из чесама у нашим кућама потећи пијаћа вода. Ми на то чекамо од 2006. године, од када је установљено да вода из нашег водовода није добра за пиће. Целих 15 година, 800 домаћинстава свакодневно иде до еко чесме и воду за пиће и кување носи у балонима. То је тешко. Нарочито зими, или по невремену. А неки купују флаширану воду и троше велики новац. Сада ће томе доћи крај захваљујући великој инвестицији општине Врбас", рекао је Милован Јеврић из Савиног Села.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"