Општини Врбас милион динара за израду Плана развоја

Александар Софић, покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, уручио је данас уговоре у вредности од 34 милиона динара представницима 36 градова и општина, који су право на средства остварили на основу Конкурса за суфинансирање израде планова развоја јединицама локалних самоуправа на територији АП Војводине. Општини Врбас је за ову намену припало милион динара, а уговор је потписао Предраг Ројевић, председник општине.

Активности на пројектима локалних самоуправа којима су бесповратна средства одобрена, односе се на израду и реализацију планова развоја, односно основног стратешког документа којим треба да се дефинишу приоритетни циљеви за развој локалних самоуправа. "Важно је нагласити да су планови развоја хијерархијски највиши документи развојног планирања који на локалном нивоу садрже дугорочне планске пројекције за период од најмање седам година. У процесу њихове израде морају се узети у обзир и стручно обрадити сви кључни аспекти друштвено економске и развојне политике, уз оптимално коришћење буџетских средстава у циљу обезбеђења одрживог раста и развоја", поручио је Софић.

На нивоу јединица локалне самоуправе предвиђена је законска обавеза усвајања планова развоја од стране скупштина градова и општина, који по форми и садржини, а нарочито по циљевима и мерама морају бити усаглашени са вишим нивоима развојног планирања. "Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу спреман је да у овом процесу локалним самоуправама пружи конкретну и видљиву подршку, како путем бесповратних средстава, тако и у фази спровођења планова развоја, који представљају предуслов за усвајање одговарајућих стратегија за остваривање планиране визије развоја и управљања јавним политикама на локалном подручју", истакао је покрајински секретар.

Потписујући уговор, Предраг Ројевић, председник општине Врбас, оценио је да подршка коју локална самоуправа у континуитету ужива од стране покрајинских и републичких органа власти, представља гарант развоја града и унапређења квалитета живота грађана. Он је изразио уверење да ће након подршке која је сада стигла за израду Плана развоја, у наредном кораку стићи подршка и за његову реализацију у пракси.

Прилог ТВ Бачка

КУЛТУРА

Изложба 11 уметника, професора и сарадника ФПУ, постављена у Врбасу

06. мај 2021. КУЛТУРА

Изложба 11 уметника, професора и сарадника ФПУ, постављена у Врбасу

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у среду је от...

Познати резултати Пролећног конкурса 2021

21. апр 2021. КУЛТУРА

Познати резултати Пролећног конкурса 2021

Након што је пре нешто више од месеца дана расписан литер...

Песме Бранислава Зубовића у руском часопису "Рукопис"

08. апр 2021. КУЛТУРА

Песме Бранислава Зубовића у руском часопису "Рукопис"

У најновијем, угледном, међународном књижевном часопису ...

Расписан конкурс за учешће на пролећном ликовном салону УЛУВ 2021

31. мар 2021. КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на пролећном ликовном салону УЛУВ 2021

Удружење Ликовних уметника општине Врбас, у сарадњи са Ли...

Објављена монографија "Јевреји у Врбасу"

30. мар 2021. КУЛТУРА

Објављена монографија "Јевреји у Врбасу"

Врбас је добио још једну вредну монографију; након објављ...