Удружење "Плави Врбас" наставило са борбом против дијабетеса

Уз поштовање предложених епидемиолошких мера које су донеле измене у односу на уобичајене и препознатљиве активности, Удружење за борбу против дијабетеса града Врбаса "Плави Врбас", обележило је 07. април - Светски дан здравља и месец борбе против шећерне болести, саопштено је из ове организације. Овим поводом јавности се обратио Игор Црњански, председник "Плавог Врбаса" и члан Савета за здравље општине Врбас.

"Иако је медијски акценат стављен на пандемију корона вируса, дијабетес је обољење које је присутно одувек, с тим што је последњих година забележен значајан пораст оболелих од ове болести, због лоших животних навика, лоше и нездраве исхране, мањка физичке активности и непридржавања предложене терапије. Нелечење ове болести доводи до многих тешких компликација, те је она код одраслих главни узрок слепила, узрок половине ампутација ногу а од свих особа на дијализи четвртина болује од шећерне болести. Непосредни узрок смрти оболелих од шећерне болести је у више од половине случајева срчани или мождани удар. Шећерна болест, као уосталом и многе друге болести, тражи блиску сарадњу здравственог радника и болесника, а лечење ове болести почиње променама у тањиру, јер успешне и трајне регулације ове болести нема без одговарајуће исхране, физичке активности, одмора и терапије.

Током априла изостала је традиционална провера нивоа шећера у крви, која је вршена у сарадњи са Црвеним крстом и Апотеком Врбас, али је подељен и дониран велик број апарата за проверу нивоа шећера у крви свим заинтересованим грађанима, како би контролу могли да ураде сами, како себи тако и својој околини. Такође, један број апарата за мерење шећера дониран је COVID болници у Врбасу, како због недостатка средстава пацијенти не би трпели и како би добили најбољу негу коју установа може да пружи. Акцију поделе апарата помогла је фармацеутска кућа 'ADOC', која је обезбедила довољан број апарата и тест трака.

Како се на тржишту Србије појавио нови апарат за проверу нивоа шећера у крви, путем ZOOM платформе, чланови 'Плавог Врбаса' су 20. априла организовали презентацију новог апарата и обуку како на најбољи начин пратити своје стање уз помоћ новог апарата. Такође, 'Плави Врбас' присуствовао је и online састанку Дијабетолошког савеза Србије, по називом 'Колико су нам сензори променили свакодневну контролу дијабетеса'. Састанак можете видети ОВДЕ. Сензори за мерење нивоа шећера у крви, односно апарати који мере шећер у крви без 'боцкања', постављају се на надлактицу или на стомак и резултати се лако очитавају на инсулинској пумпи или читачу, уколико корисници немају инсулинску пумпу, што је од изузетног значаја посебно за децу која примају инсулинску терапију и њихове родитеље. Сензори, поред провере нивоа шећера, бележе пораст и пад шећера и звучним сигналима шаљу обавештење кориснику, како би имао времена да предузме значајне превентивне мере.

Иако су се животи сваког појединца значајно променили у последњих годину дана, Удружење 'Плави Врбас' проналази начин да дође до оних којима је помоћ потребна и настави мисију због које и постоји", наводи се у саопштењу.

 

КУЛТУРА

Изложба 11 уметника, професора и сарадника ФПУ, постављена у Врбасу

06. мај 2021. КУЛТУРА

Изложба 11 уметника, професора и сарадника ФПУ, постављена у Врбасу

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у среду је от...

Познати резултати Пролећног конкурса 2021

21. апр 2021. КУЛТУРА

Познати резултати Пролећног конкурса 2021

Након што је пре нешто више од месеца дана расписан литер...

Песме Бранислава Зубовића у руском часопису "Рукопис"

08. апр 2021. КУЛТУРА

Песме Бранислава Зубовића у руском часопису "Рукопис"

У најновијем, угледном, међународном књижевном часопису ...

Расписан конкурс за учешће на пролећном ликовном салону УЛУВ 2021

31. мар 2021. КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на пролећном ликовном салону УЛУВ 2021

Удружење Ликовних уметника општине Врбас, у сарадњи са Ли...

Објављена монографија "Јевреји у Врбасу"

30. мар 2021. КУЛТУРА

Објављена монографија "Јевреји у Врбасу"

Врбас је добио још једну вредну монографију; након објављ...