Покренут пројекат заштите двораца

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић одржала је састанак у Палати "Србија" са градоначелницима и председницима општина, који на територији својих локалних самоуправа имају дворце, виле и летњиковце, у циљу очувања културне баштине. Она је са представницима градова и локалних самоуправа разговарала о могућностима реконструкције, као и утврђивања намене ових објеката.

Потпредседница Владе је истакла да је пројекат покренут како би се сагледало стање двораца, вила и летњиковаца, који имају велики потенцијал и чијом обновом и утврђивањем намене би се створили услови за даљи развој културних садржаја и туризма. Гојковић је нагласила да ће уз експертску помоћ Француске бити направљена студија изводљивости за 25 објеката, након чега ће се кренути у читав процес.

Радна група Министарства културе и информисања претходно је пописала 118 таквих објеката који су споменици културе или се налазе у статусу под претходном заштитом, а од укупног броја 82 су у државној својини, од којих се велика већина налази у лошем стању.

Општину Врбас на састанку је представљала Тијана Алексић, заменица председника општине. Објекат који се нашао на широј листи је зграда у Савином Селу у којем је некада била смештена амбуланта. 

Након пописивања двораца, вила и летњиковаца формирана је и међуресорна Радна група Владе Србије за анализу утврђеног стања прегледања намене и коришћење објеката, коју чине представници ресора културе, туризма, грађевине и привреде, која ће анализирати утврђена стања, предложити намене и коришћења ових објеката.

Уз Врбас, састанку су присуствовали представници Сомбора, Српске Црње, Бечеја, Новог Бечеја, Темерина, Сечња, Бачке Паланке, Беочина, Футога, Вршца, Бање Ковиљаче, Аранђеловца, Ћуприје, Врњачке бање.

КУЛТУРА

Од уторка 53. Фестивал поезије младих

15. сеп 2021. КУЛТУРА

Од уторка 53. Фестивал поезије младих

Фестивал поезије младих у Врбасу, најзначајнија поетска м...

Расписан Јесењи конкурс ЈБ "Данило Киш"

10. сеп 2021. КУЛТУРА

Расписан Јесењи конкурс ЈБ "Данило Киш"

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш" рас...

Отворена изложба графика Радована Јандрића

09. сеп 2021. КУЛТУРА

Отворена изложба графика Радована Јандрића

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је и...

Од уторка у ЛГ КЦ изложба "Боговник"

13. авг 2021. КУЛТУРА

Од уторка у ЛГ КЦ изложба "Боговник"

Ликовна галерија Културног центра Врбаса заказала је за у...

"Сирмаи Карољ" организовао Фестивал "У част новог хлеба"

02. авг 2021. КУЛТУРА

"Сирмаи Карољ" организовао Фестивал "У част новог хлеба…

Културно просветно друштво "Сирмаи Карољ" и ове године ор...