Покренут пројекат заштите двораца

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић одржала је састанак у Палати "Србија" са градоначелницима и председницима општина, који на територији својих локалних самоуправа имају дворце, виле и летњиковце, у циљу очувања културне баштине. Она је са представницима градова и локалних самоуправа разговарала о могућностима реконструкције, као и утврђивања намене ових објеката.

Потпредседница Владе је истакла да је пројекат покренут како би се сагледало стање двораца, вила и летњиковаца, који имају велики потенцијал и чијом обновом и утврђивањем намене би се створили услови за даљи развој културних садржаја и туризма. Гојковић је нагласила да ће уз експертску помоћ Француске бити направљена студија изводљивости за 25 објеката, након чега ће се кренути у читав процес.

Радна група Министарства културе и информисања претходно је пописала 118 таквих објеката који су споменици културе или се налазе у статусу под претходном заштитом, а од укупног броја 82 су у државној својини, од којих се велика већина налази у лошем стању.

Општину Врбас на састанку је представљала Тијана Алексић, заменица председника општине. Објекат који се нашао на широј листи је зграда у Савином Селу у којем је некада била смештена амбуланта. 

Након пописивања двораца, вила и летњиковаца формирана је и међуресорна Радна група Владе Србије за анализу утврђеног стања прегледања намене и коришћење објеката, коју чине представници ресора културе, туризма, грађевине и привреде, која ће анализирати утврђена стања, предложити намене и коришћења ових објеката.

Уз Врбас, састанку су присуствовали представници Сомбора, Српске Црње, Бечеја, Новог Бечеја, Темерина, Сечња, Бачке Паланке, Беочина, Футога, Вршца, Бање Ковиљаче, Аранђеловца, Ћуприје, Врњачке бање.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"