Министар Недимовић посетио пољопривреднике у Равном и Савином Селу

Потпредседник Владе Републике Србије и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић посетио је данас три пољопривредна газдинства у општини Врбас, два у Равном Селу и једно у Савином Селу. Недимовић се састао и са више десетина пољопривредника у ова два места, и разговарао са њима о условима у којима раде, мерама подстицаја и подршке државе републичке и покрајинске владе њиховом пословању, те плановима државе на пољу даљег развоја ратарства и сточарства. Заједно са Недимовићем, пољопривредна газдинства Милана Николића, произвођача паприке, и Филипа Ћосића, угледног узгајивача оваца у Равном Селу, и Милоша Мартића, ратара из Савиног Села, посетили су и Предраг Ројевић, председник општине Врбас, и Сања Жигић, председница Скупштине општине Врбас, заједно са сарадницима.

"Стварно ми је задовољство посетити ова места и оваква газдинства. Људи користе све субвенције, мислим да нема конкурса на ком нису били, а они зато и постоје; држава даје 50 одсто и да се купи трактор, машина, да се подигне пластеник, и то је једини начин како да унапредимо пољопривредну производњу. Истовремено, без науке нећемо моћи у 21. веку ништа да урадимо у пољопривреди. Коришћењем савремених информационих технологија, с једне стране, савремених сазнања у заштити животне средине, с друге стране, јер чим си неки свој производ ослободио неких примеса које могу бити проблем на неком тржишту на које извозиш, то аутоматски доноси већу цену. Ови млади људи примењују најсавременија знања која су успели да спознају током свог школовања, и видећете у година пред нама, ко не буде користио знање, ИТ и водне ресурсе, ту напретка неће бити", рекао је Недимовић. 

Он је истакао да је било веома интересантно слушати људе у Равном и Савином Селу како гледају да унапреде своју пољопривредну производњу.

"У Равном Селу имали смо сусрет са људима који се баве производњом паприке и на лицу места могли смо да пренесемо искуства из читаве Србије, посебно она о начину како могу да ангажују сезонске раднике. Србија је пре неколико година донела Закон о сезонским радницима у пољопривреди, а ове године је око 26.000 људи ангажовано по овом закону. Ти људи сада имају право на пензијско осигурање, на здравствено осигурање на раду, право на све пореске обавезе да им буду плаћене, а заштиту закон доноси и послодавцу и држави. И породица Николић већ ће у следећој атерацији користити ову апликацију и помоћу мобилног телефона или рачунара свакога дана пријављивати раднике, да не морају да улазе и сиве зоне, јер им држава омогућава добар пропис. То је пут којим треба да крену и друге делатности у Србији, пре свега у области туризма и грађевине, јер на тај начин сви добијамо, и радници, и послодавци, и држава", истакао је Недимовић.

Према речима потпредседник Владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, пре четири године, 2017, Србија је имала око 4 одсто пољопривредних газдинстава које су водили млади пољопривредници, до 40 година старости. "Данас је тај број више од 16 одсто, за само четири године скочили смо више од три пута. То је зато што смо имплементирали нове мере финансијске подршке младим пољопривредницима и увек морате да имате нешто да их мотивишете и усмерите ка неком циљу. То у пољопривреди могу бити само две, три ствари: новчана подршка, пољопривредно земљиште и нека лична жеља за знањем и развојем. Успели у том правцу, имамо више од 16 одсто младих међу пољопривредницима у Србији, и у годинама пред нама тај број ће расти. Не би цена земље била оволика да у овом послу нема профита; коштала би 3.000 или 5.000 евра за хектар, а не 12.000 или 15.000 евра. Када видите да у посао улазе млади људи, факултетски образовани, који желе да профит праве на својој земљи, онда је јасно да интерес постоји. Зато непосредно контактирам са пољопривредницима, сви они имају мој број телефона и могу ме звати, јер желим да чујем њихова лична запажања, а мени као неком ко води министарство, то служи да усклађујемо прописе са потребама људи. Џаба вам да нешто пише на папиру а нема никакву функцију. Нисам присталица теоријских расправа, ја сам за прагматизам у функцију пољопривредника. То је формула за успех пољопривреде у Србији", рекао је Недимовић.

Предраг Ројевић, председник општине Врбас, истакао је у газдинству Милоша Мартића да велика помоћ и подршка републичке и покрајинске владе ствара услове да се развојем пољопривреде Врбас врати на врх листе аграрних центара у Војводини и Србији. "Заједно са министром Недимовићем обишли смо три успешна пољопривредна газдинства, која могу да служе као пример успешног пословања у ратарству и сточарству. И локална самоуправа је својим буџетом издвојила средства за подршку пољопривреди, уређују се атарски путеви, обезбеђују субвенције, а даља сарадња са Министарством пољопривреде и Покрајинским секретаријатом за пољопривреду обезбедиће и наставак развоја и све снажније пољопривреднике у општини Врбас. Њихов значај је немерљив и трудићемо се им да и даље будемо подршка", рекао је Ројевић.

Милош Мартић из Савиног Села, стар 37 година, обрађује око 80 хектара земље, већином закупљене од државе, и, како каже, постиже добре резултате и планира смернице даљег развоја. "Користио сам подршку државе, последњи пут сам кроз ИПАРД програм набавио трактор, и морам рећи да те субвенције значајно олакшавају производњу, посебно када купите нове машине. Драго ми је да је министар Недимовић изабрао наше газдинство да посети, да се на терену увери како се ради и живи, а посебно због могућности да у директном разговору кажемо како видимо даљи развој пољопривреде у Војводини и Србији. Имамо нове планове и ово је прилика да чујемо у каквим условима ћемо их у будућности моћи реализовати", рекао је Мартић.

     

 

   

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"