Предраг Ројевић: Градимо будућност Врбаса

Општина Врбас, која у стопу прати развојну политику Републике Србије, на добром је путу да поново постане важан привредни центар. Према речима Предрага Ројевића, председника општине, локална самоуправа континуирано улаже у област инфраструктуре, здравства, образовања, културе и спорта, интензивно се залаже за привлачење нових домаћих и страних инвестиција, а само ове године инвестира 1,5 милијарди динара у 20 пројеката који ће обезбедити бољи и квалитетнији живот становницима свих насељених места у општини.

Предраг Ројевић, дипломирани економиста по струци, у претходном мандату на месту саветника председника општине Врбас, а од 2020. године председник ове општине, открио је са каквим се све изазовима сусреће у свом послу, које су то најзначајније инвестиције учиниле Врбас бољим местом за живот и шта је оно што Врбашане очекује у наредном периоду.

Бити председник општине велика је одговорност. Колико Вам ова функција представља изазов?

"Изазов је служити својим суграђанима и кроз инвестиције које унапређују њихов живот, пружити им пажњу коју заслужују, јер управо они су ти који уплаћују новац у општински буџет, те је, самим тим, неопходно створити амбијент и услове да они и њихова деца живе боље. Српска напредна странка и председник Србије Александар Вучић поставили су прогрес Србије и сваког града као свој кључни приоритет, а Врбас настоји да прати развојну политику државе. Ове године инвестирамо 1,5 милијарди динара у 20 пројеката који ће обезбедити бољи и квалитетнији живот становницима свих насељених места у општини. Од наведеног износа, предвидели смо улагања од 365,6 милиона за вртиће, основне и средње школе, за спорт се издваја 99,9, пољопривреду 59,8, здравство 35, културу 78, животну средину 41,5, а за социјалну и дечију заштиту 110,4 милиона динара".

Шта је оно што сте затекли када сте преузели функцију председника?

"Упркос чињеници да још увек морамо да враћамо стара дуговања, настала у периоду пре доласка Српске напредне странке на власт, наше финансије су много боље и много стабилније. Многи пројекти који су били напуштени и заборављени, сада су постали реалност. Осам година се Српска напредна странка борила да град извуче из финансијске провалије у којој смо га затекли 2013. године, с дугом од 1,6 милијарди динара. И данас напокон, мада још увек враћамо наслеђене дугове, можемо рећи да се наш град креће у правом смеру. То потврђује чињеница да смо од усвајања буџета у децембру прошле године, наше приходе увећали за више од пола милиона евра. Није то био лак посао. Град смо наследили без иједног пројекта, девастиран у свим сегментима, од управе, до јавних предузећа и установа. Морали смо све да радимо од нуле. Да пишемо пројекте, припремамо докуменатцију, тражимо алтернативне изворе финансирања… Били смо свесни да огромно поверење које грађани на изборима указују Српској напредној странци на свим нивоима и у Врбасу обавезује све нас, као тим, да се боримо за интересе грађана. Сваког тренутка смо били свесни обавезе да смо дужни да створимо услове за бољи живот свих становника Врбаса, Куцуре, Равног Села, Бачког Доброг Поља, Савиног Села, Змајева. И захваљујући разумевању и великој подршци председника Србије Александра Вучића, Владе Србије и Покрајинске владе, успели смо у томе. Врбас данас иде у добром смеру".

Какав је тим Општинске управе и колико Вам он помаже у обављању функције на којој сте?

"Свака админстрација има своја ограничења, али свакодневно радимо на томе да Општинска управа постане истински сервис грађана, који је посвећен решавању њихових проблема. Унапређујемо процедуре, уводимо нове системе контроле извршавања задатака, како бисмо грађанима и привредницима омогућили бржу и ефикаснију услугу. Свесни смо да се то не може променити преко ноћи, али сваки циљ је доступан, свака стратегија је остварива ако су приоритети добро постављени, а захваљујући тиму људи са којима сарађујем, све беспрекорно функионише".

Како изгледа план који сте себи зацртали током трајања Вашег мандата и шта је оно што сте до сад успели да реализујете од наведеног?

"У свим насељима реновирали смо велики број вртића, школа, дечијих игралишта, спортских терена, асфалтирали смо велики број улица и сваке године уређујемо атарске путеве. Ове године, као што сам већ напоменуо, уз подршку Републике и Покрајине реализујемо више од 20 пројеката. Завршавамо нов водовод за насеља Савино Село, Куцуру и Равно Село, завршавамо пројекте канализације у неколико насељених места, реконструишемо неколико школа, а у четири вртића и највећој основној школи заменићемо прозоре и врата, те остварити уштеде од 40 одсто. Пројекат је вредан 1,6 милиона франака, односно око 170 милиона динара. Градско грејање смо са мазута пребацили на гас, што резултира очекивањима да ће око 1.330 станова и пословних простора имати квалитетније и јефтиније грејање, а такође ћемо остварити и уштеду у буџету општине. У сарадњи с Покрајинском владом обезбедили смо 160 милиона динара за изградњу Дома културе у Равном Селу који је изгорео 2016. године. Из пепела ћемо подићи модеран Дом културе од 600 квадрата, са мултифункционалном двораном са 223 места. И међу најважнијим пројектима које морамо посебно нагласити, јесте адаптација Опште болнице у Врбасу. У боље услове за лечење Врбашана инвестирамо 125,6 милиона динара. До краја мандата планирамо да отворимо нову радну зону и привучемо макар једну страну инвестицију и отворимо више стотина нових радних места. Бољи живот грађана је наш императив".

Какву сарадњу имате са покрајинским и државним институцијама и колико Вам је она важна за напредак општине?

"Чињеница да је у периоду пре доласка Српске напредне странке на власт општина задужена у висини од 1,6 милијарди динара, умногоме ограничава наше развојне планове. Зато изузетна подршка Владе Републике Србије и Покрајинске владе, коју Врбас добија, има пресудан значај за даљи развој општине. Инвестициони буџет општине Врбас за 2021. годину износи 1,5 милијарди динара. Већина кључних пројеката у области комуналне инфраструктуре, здравства, спорта, образовања и културе реализује се уз подршку Републике и Покрајине".

Одлив становништва из села у велике градове проблем је са којим се многе општине сусрећу. На који начин се Ви борите са тим и шта је оно што је у протеклом периоду урађено у селима општине Врбас?

"Урпкос девастацији коју је прошао након 5. октобра, Врбас и даље има потенцијал да поново постане важан привредни центар. Зато нам је уз реконструкцију и изградњу школа, вртића, асфалтирање путева, реконструкцију и градњу домова културе, спортских терена и спортских хала, изузетно важно привлачење домаћих и страних инвестиција, како бисмо отворили нова радна места и запослили грађане Врбаса. Надамо се да ћемо до краја године потписати и уговоре са инвеститорима из Немачке и Индије, што би обезбедило додатна радна места. Врбас је једна од важнијих железничких и саобраћајних раскрсница. Градимо пут Сомбор - Наково што ће представљати велико саобраћајно чвориште. Градимо станицу на траси будуће брзе пруге Будимпешта - Београд. Изградња нове, брзе пруге веома је значајна за Врбас и све наше становнике и привреднике. Савремена пруга и модерни возови омогућиће лакше и брже путовање Врбашана. Врбас је важан индустријски центар и за наш бржи развој важно је обезбеђивање квалитетнијег транспорта роба и услуга. Уз то, нова пруга ће омогућити брже и ефикасније привлачење страних инвестиција и унапређење привредног амбијента у нашем граду. На тај начин моћи ћемо боље да искористимо све потенцијале и могућности развоја које обезбеђују председник Александар Вучић и Влада Србије. Поред нових радних места, изузетно је значајно да наставимо с улагањем у развој наших насељених места. Улагање у школе, вртиће, путеве, домове здравља, обезбедиће квалитетније услове за живот".

На који сте пројекат највише поносни, а који је реализован за време Вашег мандата?

"Уз бројне пројекте из области комуналне инфраструктуре, завршетак позоришта је пројекат од посебног значаја на који Врбашани чекају 30 година. Грађани Врбаса, Равног Села, Савиног Села, Змајева, Куцуре, Бачког Доброг Поља заслужују да у свом граду имају културне садржаје по мери савременог друштва и савременог човека и да не морају да иду до Новог Сада или чак Београда да погледају позоришну представу. Уз савремену позоришну салу, Врбашани ће у склопу завршетка Дома културе и изградње позоришне дворане, добити и нов трг у центру града, јер је одобрен и новац за реконструкцију централног Градског трга Николе Пашића".

Говорећи о плановима за будућност, шта је то што бисте највише волели да се реализује у наредном периоду и по чему бисте желели да буде упамћен Ваш мандат?

"Врбас жели да буде град великих перспектива, великих могућности и потенцијала за своје грађане, град из ког људи не одлазе, него га виде као одлично место за живот и каријеру. Зато је важно да стално говоримо, размишљамо и радимо на реализацији инвестиција, да градимо нове улице, да завршимо послове на градњи и модернизацији водоводне мреже за сва села. Да говоримо о новим школама, новим болницама, новим путевима  и новим фабрикама. Путеви и фабрике обезбеђују просперитет, нова радна места, бољи живот. И добро је знати да Врбас није сам, већ да има велику подршку председника Србије, Владе Србије и Покрајинске владе".

izvor: srbijadanas

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"