Општина Врбас: За бригу о породици и деци издвајамо највише у својој историји

Општина Врбас за бригу о породици и деци издваја највише новца у својој историји, саопштено је данас из општине Врбас. Ове године улажемо 365,6 милиона у вртиће, основне и средње школе, као и 173 милиона динара за побољшање енергетске ефикасности четири вртића и једне школе, наводи се у саопштењу.

"Врбас већ осам година покушава да заборави у какву пропаст је био гурнут док је њиме управљала данашња опозиција. Мислећи да су грађани заборавили све њихове марифетлуке, користећи се пласирањем извитоперених информација и манипулацијом чињеница, опозиција жели да прикаже како јој је стало до грађана Врбаса и деце у Врбасу. Истина је потпуно другачија. Док су се они борили за децу Врбаса, уништена је комплетна привреда. Без посла је остало више хиљада људи. Родитеља те исте врбаске деце за коју се они данас наводно боре, борили су се за голу егзистенцију. Школе су прокишњавале, вртићи пропадали. У школи у Равном Селу, деца су користила тоалете старе 50 година. За све то време пропадања Врбаса напредовале су њихове страначке комбинације. Док су они управљали Врбасом, општински буџет је задужен за 1,6 милијарди динара, од којих ниједан једини динар није уложен у бољи живот Врбашана, нити за боље услове за школовање и одрастање деце. И зато је крајње лицемерно да они који су општину која је била синоним просперитета, довели до банкрота, причају о бризи за породицу. Као што нису бринули док су били на власти, њихове активности ни данас нису инспирисане стварном бригом већ стицањем јефтиних политичких поена. Јер имали су прилику да све то што предлажу данас уведу док су били на власти, али нису.

За разлику од опозиције данашња управа општине Врбас за бригу о породици и деци издваја највише у својој историји. Ми смо свесни да сва деца заслужују најбоље услове за одрастање и школовање. Њихов успех, преданост, марљив рад је нешто што све нас као заједницу обавезује да непрестано улажемо у унапређење услова за одрастање и образовање. И зато је значајан део овогодишњег буџета од преко 1,5 милијарди усмерен на реконструкцију и модернизацију школа. Предвиђено је улагање од 365,6 милиона за вртиће, основне и средње школе. Ђаци прваци у општини Врбасу ове године су по први пут од општине добили бесплатне уџбенике, из буџета је издвојено 2.317.414 динара. У енергетску ефикасност четири вртића инвестирамо 173 милиона динара. 

Пре неколико дана, у склопу пројекта унапређења енергетске ефикасности, почела је реконструкција Основне школе 'Светозар Милетић', највећа у последњих 30 година, а у плану је и реконструкција Гимназије 'Жарко Зрењанин', као и Основне школе "Јован Јовановић Змај" у Змајеву и Основне школе 'Бранко Радичевић' у Равном Селу, која има уништене тоалете, јер нису реконструисани последњих пола века.

За социјалну и дечију заштиту ове године се из општинског буџета издваја 128,5 милиона динара. Финансирају се путни трошкови за децу са посебним потребама са 4.500.000 динара, за подстицање наталитета издваја се 6.000.000 динара, за исхрану и смештај ученика основних и средњих школа и помоћ ученицима предвиђено је скоро 14 милиона динара. 5,7 милиона динара је издвојено за регресирање трошкова боравка деце у вртићима у школској 2020/2021. години, када је јако мали број деце и одлазио у вртић, због епидемиолошке ситуације. Одлуком о правима на финансијску подршку породици са децом обухваћена су деца без родитељског старања, са сметњама у развоју, деца корисника новчане социјалне помоћи, деца из породице палог борца, или војног инвалида или цивилног инвалида рата, ученици основне школе од I до IV разреда, треће и свако наредно дете у породици, ученици који су корисници дечијег додатка.

Са 28 милиона динара субвенционишемо превоз ученика и студената. А обезбеђујемо и четири милиона динара за набавку школског прибора за децу без родитељског старања. Од ове године бесплатну ужину добијају деца из вишечланих породица, (треће и свако наредно дете), а деци из вишечланих породица боравак у вртићима се регресира са 80 одсто, или су потпуно ослобођена плаћања. Ми о деци и породици бринемо и тако што за два месеца завршавамо пројекат о ком се прича 30 година, - градимо водовод за Савино Село и Куцуру. Градимо дечије игралиште у Блоку Сава Ковачевић. Улажемо 100 милиона динара у реконструкцију Опште болнице. И још увек отплаћујемо дуг од 1,6 милијарди динара, у који нас је гурнула садашња опозиција док је била на власти. Чињенице и истинска посвећеност представљају разлику између нас и њих. И, ми ћемо у складу с одговорном политиком коју водимо у будућности наставити с унапређивањем подршке породици и деци, а опозиција нека размисли зашто нема подршку грађана", стоји у саопштењу.

Прилог ТВ Бачка

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"