ЈКП Комуналац": Искључења са водоводне мреже само по закону

Јавно комунално предузеће "Комуналац" обратило се данас јавности поводом теме искључења са водоводне мреже корисника који не плаћају рачуне. 

"Протеклих дана у електронским медијима су се појавиле дезинформације у вези са искључењем дужника са водоводне мреже, које су пласирале политичке организације и појединци, а које су узнемирилe јавност.

ЈКП 'Комуналац' са водоводне мреже искључују само оне кориснике који дужи временски период не плаћају рачуне за испоручене комуналне услуге. Пре искључења, они који имају заостали дуг, више пута буду опоменути да исти измире.

Истине ради, да они који пиши нестручне и недобронамерне коментаре не би доводили грађане у заблуду, напомињемо да Закон о комуналним делатностима дозвољава искључење корисника са водоводне мреже под условима који су прописани, а који се строго поштују, а такође и Закон о заштити потрошача.

У Закону о комуналним делатностима („Сл. гласник РС“ бр.88/2011,104/2016 и 95/2018) Члан 19. стоји:

'Вршилац комуналне делатности не може ускратити комуналну услугу кориснику, осим у случају када корисник:

1) изврши прикључење на комуналну мрежу без претходно прибављеног одобрења;

2) користи услугу противно прописима;

3) неосновано омета друге кориснике услуга;

4) не плати комуналну услугу у утврђеном року;

5) ненаменски користи комуналну услугу у време снабдевања уз ограничење потрошње (редукцију) о чему је корисник благовремено обавештен.

За комуналне услуге из члана 2. став 3. тач. 1) до 4) овог закона, рок из става 1. тачка 4) овог члана не може бити краћи од 60 дана почев од дана доспелости првог неплаћеног потраживања.

Вршилац комуналне делатности дужан је да у писменој форми обавести корисника комуналне услуге о могућности обуставе комуналне услуге услед наступања случаја из става 1. овог члана и остави му примерени рок за испуњење обавезе.

Јединица локалне самоуправе ближе уређује у којим случајевима из става 1. овог члана и под којим условима се може ускратити комунална услуга.

Вршилац комуналне делатности дужан је да најкасније у року од два дана од измирења дуга за извршену комуналну услугу и плаћене прописане накнаде за поновно прикључење настави пружање комуналне услуге кориснику'.

Вода која се потроши мора се платити. За производњу и дистрибуцију воде улажу се и средства и рад и само уз редовну наплату потраживања систем може бити стабилан и одржив, а услуге редовне. Бесплатно грађани воду могу користити са јавних чесми чије одржавање финансира општина Врбас.

До скора су корисници имали могућност да склопе споразум и свој дуг измире на рате, о чему је предузеће у више наврата обавештавало путем медија, на сајту предузећа и путем друштвених мрежа.

По рачуну за комуналне услуге плаћа се утрошена вода и канализација, услуга одржавања водоводног прикључка и одношења комуналног отпада. Јасно је да мотив појединаца за неплаћање рачуна није вода за пиће, већ неплаћање укупног рачуна. Ако из неког разлога не желе да плате воду, како објаснити то да не плаћају ни канализацију и одношење смећа. Поред великих трошкова у производњи и дистрибуцији воде предузеће има трошкове и за одржавање канализационе мреже и одношење смећа. Они који пишу нестручне и неумесне коментаре, надају се, ваљда, да ће неко други платити њихов дуг.

ЈКП 'Комуналац' пружа услуге од општег интереса свим грађанима и привредницима општине Врбас и неће дозволити да због појединаца, или одређених група које не измирују своје рачуне, буде смањен квалитет услуга које пружа, или да буде обустављена комунална делатност и да се на тај начин угрозе грађани који редовно и савесно извршавају своју обавезу плаћања рачуна. Међу редовним платишама посебно се истичу корисници са скромним примањима.

Грађанима који редовно измирују рачуне за испоручене услуге захваљујемо се на савесности, јер својим одговорним понашањем помажу предузећу да редовно извршава поверене услуге и константно их унапређују", наводи се у саопштењу ЈКП "Комуналац".

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"