Данас је 06. октобар - Светски дан церебралне парализе

Удружење "Мултиарт" упутило је данас јавности поруку поводом 06. октобра - Светског дана церебралне парализе.

"Данас је 06. октобар - Светски дан церебралне парализе. Овај дана обележава се с циљем осигуравања пуних права, приступа и могућности за све особе с церебралном парализом. Особе с церебралном парализом често су 'невидљиве' у друштву и искључене из заједнице.

Церебрална парализа је комплексан инвалидитет који тражи интердисциплинарни приступ. Реч је о стању насталом услед оштећења мозга до којег може доћи за време трудноће, за време или непосредно након рођења. Оштећења се, зависно о јачини, манифестују кроз слабије или јаче изражене тешкоће при кретању и држању. Церебрална парализа погађа једно или двоје на 1.000 деце, али је вероватноћа 10 пута већа код незреле новорођенчади и код врло мале дојенчади. Важно је што раније укључити дете и родитеље у поступке ране интервенције примењујући одређену рехабилитациону методу како би се побољшале шансе за што бољи развојни исход детета.

Особе с церебралном парализом често су 'невидљиве' у друштву и искључене из заједнице. Као и код Аутизма, Дауновог синдрома и осталих развојних тешкоћа и инвалидитета, Удружење 'Мултиарт' и Facebook група 'Возачи великог срца Србија' труде се да анимирају окружење, ужу и ширу заједницу, развијају свест, а детињство дечици учине потпунијим и срећнијим", наводи се у саопштењу.

Иначе, процењује се да у свету живи 17 милиона људи са церебралном парализом.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"