Општина Врбас увећала помоћ породицама са децом

"С циљем унапређења ефикасности пронаталитетне политике, општина Врбас је на последњој седници локалног парламента  изменила и допунила Одлуку о финансијској подршци породици са децом. Од сада ће породице добијати помоћ општине у износу од 100.000 динара за бебе које се роде 01. јануара и 20. октобра, на Дан општине Врбас Такође, убудуће ће треће и свако наредно дете у породици имати право на накнаду, односно регресирање трошкова боравка у предшколској установи где су родитељи ослобођени плаћања 100%, као и породице у којима постоји болесно дете, а регресира се свако дете из исте породице које користи услуге Предшколске установе, саопштила је Данијела Илић, чланица Општинског већа задужена за социјална питања.

"Поред свих трошкова које имају, помоћ коју општина додељује треба да представља олакшавајућу околност свим родитељима. Поред материјално и социјално угрожених породица, локална самоуправа је акценат ставила и на пронаталитетну политику. Још једна од новина је да право на регресирану цену ужине у износу од 50% имају ученици основних школа у општини Врбас, корисници дечијег додатка, уместо досадашњих 20%. Ученици средњих школа који су треће или неко од наредне деце у породици, имаће право на 100% регресиране трошкове аутобуског превоза од места становања до школе", рекла је Илић.

Део нове одлуке, која иначе ступа на снагу од 01. јануара 2022. године, односи и на студенте. Према њеним речима, студенти ће убудуће имати право на студентску стипендију под следећим условима: да су уписали једну од година основних академских или струковних студија; студенти који студирају на терет буџета; да нису навршили 26 година живота; да током студија имају просечну оцену најмање 9,00; да током студија нису обнављали ниједну годину; да су положили испите из претходних година; и да имају пребивалиште на територији општине Врбас најмање три године.

"Општина је по први пут ове године обезбедила свим ђацима првацима бесплатне уџбенике. На основу ових измена и допуна, треће дете у општини Врбас имаће право на регресиране трошкове вртића у износу од 100%, као на ужину у основној школи, регресирану цену карте у износу од 100% у средњој школи и на факултету. Све време школовања трећег или наредне деце у породице, биће на терет општине Врбас. У процедури је израда информатора о правима из области о друштвеној бризи о деци, који ће представљати водич грађанима која све права могу да остваре не само у нашој општини, већ и које су помоћи државе, дакле помоћ од свих нивоа власти. Сва права биће сабрана на једном месту", појаснила је Илић.

КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

29. мај 2023. КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

Жири 34. Невеновог фестивала деце песника у Савином Селу ...

Отворен 55. Фестивал поезије младих

24. мај 2023. КУЛТУРА

Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

16. мај 2023. КУЛТУРА

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - из...

Врбас део манифестације Музеји за 10

15. мај 2023. КУЛТУРА

Врбас део манифестације Музеји за 10

Градски музеј Културног центра Врбаса и ове године биће д...

Утврђен програм Фестивала поезије младих

12. мај 2023. КУЛТУРА

Утврђен програм Фестивала поезије младих

Савет Фестивала поезије младих, који ће се ове године одр...