Почела израда Плана развоја општине Врбас 2022 - 2030

У Врбасу је данас започела израда Плана развоја општине Врбас за период од 2022. до 2030. године. Уз подршку Регионалне развојне агенције Бачка и београдског Института за економику пољопривреде, чији ће стручњаци координирати процесом израде, општина Врбас би до краја године требала званично добити кровни документ који ће дефинисати главне смернице и мере развоја, усклађене са државном политиком на овом плану. Израду Плана развоја општине Врбас финансира Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Александра Ђорђевић, стручни консултант за израду докумената јавних политика испред Института за економику пољопривреде, појаснила је какав поступак очекује општину Врбас у наредна два месеца. 

"У претходном периоду имали смо стратегије одрживог развоја, али сада, у складу са законским решењима морамо имати планове развоја који се доносе на најмање седам година. Данас покрећемо израду плана за општину Врбас, а то у првом нашем сусрету подразумева представљање почетног стања, затим преглед успешности реализације претходне стратегије, која је важила од 2014. до 2020. године, као и креирање визије за наредне године. Документ који морамо израдити треба бити усаглашен са циљевима одрживог развоја - Агенде 2021, тако да ћемо све наше циљеве, приоритете и мере осмислити и ускладити са тим документом. Фокусираћемо се на три стуба развоја; друштвени, привредни и еколошки развој, сва три подразумевају развој инфраструктуре, а приоритета можемо имати и више, у зависности шта ће одлучити поједине радне групе. План развоја општине Врбас 2022 - 2030. требао би бити сачињен до 01. децембра, када почиње јавна расправа, с циљем да га Скупштина општине усвоји на завршној седници", рекла је Ђорђевић. 

Тим који ће водити процес израде Плана развоја општине Врбас, уз Александру Ђорђевић, чине и проф. др Јонел Субић, директор Института за економику пољопривреде, и др Иван Бошњак, експерт за локалне и регионалне јавне политике. 

Првом радном састанку координационог тима и радних група присуствовали су представници Општинске управе Врбас, привреде, јавних предузећа и установа, а све окупљене у име локалне самоуправе поздравила је Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас. "Радује нас што ћемо ускоро имати јасан план у ком смеру и у којим областима треба темељити развој нашег града. Потребно је да оно што унесемо у план у будућим годинама реализујемо у што већој мери, у реалним оквирима, у циљу унапређења живота свих становника", рекла је Алексић.

 

КУЛТУРА

Отворен 54. Фестивал поезије младих

24. мај 2022. КУЛТУРА

Отворен 54. Фестивал поезије младих

Музичко-поетским програмом током којег су изведене тонови...

Одржан Интернационални фестивал свирања на традиционалним инструментима

23. мај 2022. КУЛТУРА

Одржан Интернационални фестивал свирања на традиционалним инструментима

Врбас је у викенду за нама био домаћин Интернационалног ф...

"Да рата не буде" - скулптуре Новака Јововића у БДП

19. мај 2022. КУЛТУРА

"Да рата не буде" - скулптуре Новака Јововића у БДП

У просторијама Драмског студија Греда у Бачком Добром Пољ...

Шарлу Лабудовићу признање  ''Капетан Миша Анастасијевић''

19. мај 2022. КУЛТУРА

Шарлу Лабудовићу признање ''Капетан Миша Анастасијевић''

Наш суграђанин Горан Лабудовић Шарло добитник је повеље ...

"Јожеф Пехан - век после" - други део

16. мај 2022. КУЛТУРА

"Јожеф Пехан - век после" - други део

Други део изложбе слика "Јожеф Пехан - век после", посвећ...