Почела израда Плана развоја општине Врбас 2022 - 2030

У Врбасу је данас започела израда Плана развоја општине Врбас за период од 2022. до 2030. године. Уз подршку Регионалне развојне агенције Бачка и београдског Института за економику пољопривреде, чији ће стручњаци координирати процесом израде, општина Врбас би до краја године требала званично добити кровни документ који ће дефинисати главне смернице и мере развоја, усклађене са државном политиком на овом плану. Израду Плана развоја општине Врбас финансира Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

Александра Ђорђевић, стручни консултант за израду докумената јавних политика испред Института за економику пољопривреде, појаснила је какав поступак очекује општину Врбас у наредна два месеца. 

"У претходном периоду имали смо стратегије одрживог развоја, али сада, у складу са законским решењима морамо имати планове развоја који се доносе на најмање седам година. Данас покрећемо израду плана за општину Врбас, а то у првом нашем сусрету подразумева представљање почетног стања, затим преглед успешности реализације претходне стратегије, која је важила од 2014. до 2020. године, као и креирање визије за наредне године. Документ који морамо израдити треба бити усаглашен са циљевима одрживог развоја - Агенде 2021, тако да ћемо све наше циљеве, приоритете и мере осмислити и ускладити са тим документом. Фокусираћемо се на три стуба развоја; друштвени, привредни и еколошки развој, сва три подразумевају развој инфраструктуре, а приоритета можемо имати и више, у зависности шта ће одлучити поједине радне групе. План развоја општине Врбас 2022 - 2030. требао би бити сачињен до 01. децембра, када почиње јавна расправа, с циљем да га Скупштина општине усвоји на завршној седници", рекла је Ђорђевић. 

Тим који ће водити процес израде Плана развоја општине Врбас, уз Александру Ђорђевић, чине и проф. др Јонел Субић, директор Института за економику пољопривреде, и др Иван Бошњак, експерт за локалне и регионалне јавне политике. 

Првом радном састанку координационог тима и радних група присуствовали су представници Општинске управе Врбас, привреде, јавних предузећа и установа, а све окупљене у име локалне самоуправе поздравила је Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас. "Радује нас што ћемо ускоро имати јасан план у ком смеру и у којим областима треба темељити развој нашег града. Потребно је да оно што унесемо у план у будућим годинама реализујемо у што већој мери, у реалним оквирима, у циљу унапређења живота свих становника", рекла је Алексић.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"