Одељењу за пољопривреду нова опрема од GIZ-a и НАЛЕД-а

У наставку реализације пројекта "Дигитализација општинског управљања земљиштем", који је подржан од стране developpp.de програма Немачког савезног министарства за економску сарадњу и развој (BMZ), а спроводе га Немачка развојна сарадња (GIZ), НАЛЕД и TeleGroup, Одељење за пољопривреду Општинске управе Врбас, данас је као донацију примило вредну рачунарску опрему намењену даљој модернизацији службе и унапређења ефикасности нових сервиса.

Наиме, општина Врбас, заједно са Сомбором, Инђијом, Бачком Тополом и Суботицом, увела је уз подршку наведених партнера дигитализовани сервис за пољопривреднике под називом AgroLIFE, коју чини модерна платформа за ефикасније планирање пољопривредне производње. Уз AgroLIFE, пољопривредници из општине Врбас добили су и могућност да користе информације са десет почетком године инсталираних метео-станица, које на сваких сат времена ажурирају податке о временским приликама, уз предвиђање киша, мразова или високих температура. Ови подаци до пољопривредника стижу кроз инсталирану апликацију.

"Заједно са још четири општине део смо пројекта 'Дигитализација општинског управљања земљиштем', који нам омогућава да уводимо иновативне сервисе и инфраструктуру - дигиталну платформу AgroLIFE и мрежу метео станица. Данас је процес модернизације и дигитализације настављен у нашем Одељењу за пољопривреду, које је добило Хвала свим партнерима на донацијама и уверена сам да ће ове новине унапредити производњу пољопривредника на нашим пољима", рекла је приликом преузимања донације Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас.

Стефанос Јокић, НАЛЕД-ов координатор за регионални развој, истакао је да је општина Врбас укључена у пројекат јер је "препозната као једна од најнапреднијих локалних самоуправа у области управљања пољопривредним земљиштем, са одређеним дигиталним искуством у овом послу". 

"Пројект траје више од годину и по дана и за то време спровели смо низ активности - бројне обуке за пољопривредна газдинства за управљање платформом AgroLIFE, затим обуке за управљање подацима са метео станица које су већ инсталиране, а сада опремамо Одељење за пољопривреду у општини Врбас. Пред нама је још годину дана рада на овом пројекту, до октобра 2022. године и планирамо још активности у делу обуке локалних пољопривредних произвођача. Опрема коју смо обезбедили има за циљ да подигне техничке капацитете овог одељења циљу ефикаснијег и лакшег обављања својих свакодневних активности. Очекивани резултат пројекта јесте да општина Врбас модернизује своје услуге и процедуре за дигитално управљање, као и да се унапреди прикупљање важних података и повећа број и задовољство корисника услуга. Битна димензија пројекта је и регионална сарадња и размена искустава", рекао је Јокић.

   

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"