"Плави Врбас" обележава Светски дан борбе против дијабетеса

Поводом обележавања 14. новембра - Светског дана борбе против дијабетеса, Удружење за борбу против дијабетеса "Плави Врбас", као члан Дијабетолошког савеза Србије, учествоваће у кампањи под називом "770.000". Кампања позива на унапређење приступа савременој здравственој заштити за особе са дијабетесом, којих у Србији има управо 770.000. Циљ кампање је да подигне свест јавности о значају унапређења квалитета и доступности дијабетолошке заштите, која представља често једину шансу за нормалан живот за овај изузетно велики број људи у нашој земљи, саопштено је из "Плавог Врбаса".

Овим поводом Удружење ће у недељу, 14. новембра, у сарадњи са Апотеком Врбас, организовати акцију бесплатне провере нивоа шећера у крви за све заинтересоване грађане. Уз поштовање епидемиолошких мера, акција ће трајати од 10.30 до 12.00 часова, у просторијама Апотеке Врбас. Уз помоћ донатора "Плави Врбас" је допунио штампу прошлогодишњег флајера о коронавирусу, уз подршку Савета за здравље општине Врбас, који ће, такође, бити дељен учесницима у акцији.

"Тема овогодишњег Светског дана дијабетеса је приступ савременој дијабетолошкој заштити. Она наглашава важност системске бриге друштва о особама са дијабетесом и подразумева приступ модерним, иновативним терапијама, технолошким решењима, као и одговарајућу доступност лекара пацијентима, како би им се омогућио нормалан живот. За иновативне терапије у лечењу дијабетеса залажемо се већ годинама. Најмодернији инсулини увелико су нам доступни, али иновативна терапија подразумева и модерне неинсулинске опције, предвиђене свим релевантним водичима за лечење дијабетеса, које још нису доступне у Србији. Радују нас најаве Републичког фонда за здравствено осигурање да би то ускоро требало да се промени. Сваки дан одлагања увођења нових терапија носи озбиљне последице за пацијенте.

Шећерна болест је један од највећих изазова савременог човечанства и представља велико оптерећење не само за оболеле особе него и за њихове породице, окружење и развој земље у целини. Број особа са шећерном болешћу свуда постепено расте, а данас приближно сваки десети становник Србије има ово обољење. Општина Врбас, не заостаје у овим бројкама, процењује се да је близу 10% становништва оболело од дијабетеса.

Ове године обележавамо 100 година од открића инсулина, лека чија је употреба означила историјску прекретницу и отворила нову перспективу оболелима. Читав век после тога је обележен бројним открићима у области терапија и унапређењима лечења која још нису добила пуну практичну примену и нису доспела до свих оболелих, што указује да се у блиској будућности може очекивати значајан даљи напредак у лечењу овог обољења.

Током пандемије коронавируса особе са дијабетесом суочавају се са бројним тешкоћама, а једна од њих је немогућност редовног одласка код лекара. Особе са дијабетесом су у већем ризику од здравствених компликација услед COVID 19 пандемије, а подаци на светском нивоу показују да је свака трећа особа преминула услед коронавируса имала дијабетес. Ако особа са дијабетесом живи годину дана са нерегулисаним шећером, опасност од инфаркта миокарда већа је за чак 67 одсто", саопштено је из "Плавог Врбаса".

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"