Врбас унапређује мере подршке за лакше формирање породице

Током данашње посете Врбасу Александра Чамагић, помоћница министра за бригу о породици и демографију, разговарала је са Тијаном Алексић, заменицом председника општине, о демографским проблемима са којим се суочава наше друштво, као и унапређењу мера подизање стопе наталитета. Теме разговора биле су ефикасна брига о свим грађанима и реализација демографске политике у циљу оснаживања нових и ширења постојећих породица, што треба да резултира растом броја новорођених.

"Општина Врбас највише новца у својој историји тренутно издваја за бригу о породици и деци. Кроз мере које спроводимо, уз подршку Владе Србије и Покрајинске владе, настојимо да направимо амбијент и место које нуди перспективу за развој, за каријеру, место у коме ће се стварати породица. Управо зато смо ове године издвојили 1,5 милијарди динара за улагање у водоснабдевање, у канализацију, за модернизацију школа и вртића, а чак 128 милиона динара издвајамо за социјалну заштиту и заштиту деце. Истовремено, 14 милиона динара издвајамо за подршку и смештај ученика, око 20 милиона користимо за субвенције за путне трошкове ђака и студената, а шест милиона динара за подстицање наталитета. Такође, регресирамо боравак деце у вртићима и путне трошкове за децу са посебним потребама, и ово је само један део мера које спроводи општина Врбас. Циљ је у будућности све ове мере унапређивати", рекла је Алексић и у име локалне самоуправе захвалила помоћници министра Александри Чамагић на посети и интересовању за ову тему у општини Врбас.

Изражавајући задовољство због посете Врбасу, помоћница министра истакла је радује када се увери да значајан део локалних буџета јесте усмерен у бригу о породици и деци. 

"Знамо да је недавно унапређена одлука која се односи на бригу о породици и деци и сигурни смо да ће грађанима, уз сет мера које обезбеђује држава, бити од значаја и помоћи у доношењу одлуке да заснују породицу и задрже је овде. Потребно је зауставити миграције младих и повећати број новорођене деце и све мере које се доносе ће пуно значити; да ли се ради о финансијским мерама или су то улагања у инфраструктуру једнако је важно, јер се и то односи на квалитет живота, као што је доступност културних и спортских активности. Све то заједно задржава једну породицу на истом месту. Државни закон који регулише ову област један је од 'скупљих' код нас, вредан 70 милијарди динара на годишњем нивоу, а донео је повећање родитељског додатка, сада све породиље имају загарантован минимални лични доходак у прва три месеца од рођења детета, што јесте значајна промена, а изједначен је и положај жена пољопривредница са осталим запосленим женама. Ове и друге промене су веома значајне, али ту није крај када је у питању унапређивање положаја мајки и закон ће трпети још неке дораде. Родитељски додатак за прворођено дете је 106.000 динара, за другорођено скоро 250.000 динара, за треће дете он износи скоро по 13.000 динара месечно у трајању од 10 година, а за четврто десет година скоро по 19.000 динара месечно. Увек може боље и зато ћемо унапређивати ове мере, али овај проблем се не решава само новцем. Пре свега, потребно је креирати позитиван амбијент за заснивање породице", рекла је Александра Чамагић.

  

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"