Од 01. јануара наплата накнаде за прераду отпадних вода

Да би цео систем прераде отпадних вода, успостављен на Централном пречистачу, био одржив, као и да би могао да се обавља овај веома значајан посао на заштити животне средине, Јавно комунално предузеће "Пречистач" Врбас Кула увешће од 01. јануара наплату накнаде за пречишћавање отпадних вода, саопштено је из овог предузећа. Наплата се односи на физичка лица и индустрију у промо износу од 20 динара, плус два динара ПДВ-а, по метру кубном.

"Постојање Јавног предузећа 'Пречистач' Врбас Кула од виталне је важности за животну средину Врбаса, Куле и Црвенке. Радом Централног постројења за пречишћавање отпадних вода биће смањени негативни утицаји на животну околину, пре свега биће заштићен и побољшан квалитет воде у Великом бачком каналу, као и санитарни и здравствени услови у насељима ових општина.

Пречистач је основан зарад чистије и здравије животне средине и пречишћавања отпадних вода. Директни бенефити су побољшање стања животне средине,  односно упуштање што чистије воде у наше водотокове, што је први корак ка чишћењу Великог бачког канала, који је загађен толико да је црна тачка Европе. Тренутно се на овом постројењу пречишћава од 7.500 до 9.000 м3 отпадних вода Црвенке, Куле и Врбаса. Дошли смо до првих запослених на Централном пречистачу који обављају послове оператера, односно хемијског аналитичара. Самим тим смо увели рад од дванаест сати седам дана у недељи, што је резултирало да пречистач ради функционалније, ефикасније и чистије него до сада.

Постоје одређени трошкови, као што су трошкови електричне енергије и трошкови репроматеријала да бисмо дошли до што чистије отпадне воде. То је једини разлог зашто ћемо вршити наплату пречишћавања. Због промо цене имаћемо субвенцију општина Врбас и Кула и комплетну подршку ЈКП 'Комуналац' Врбас и 'Комуналац' Кула, док не будемо имали нашу радну снагу да управља овим постројењем. ЈКП 'Пречистач' Врбас Кула има уговор о пословно-техничкој сарадњи са ЈКП 'Комуналац' Врбас, 'Комуналац' Кула и Водовод Црвенка, те ће ова предузећа услужно за нас радити наплату, кроз повећање цене одвођења отпадних вода.

Цена канализације, односно накнада за одвођење отпадних вода по метру кубном, на рачунима ових предузећа биће увећана за износ од 20,00 динара без ПДВ-а, због раста укупних трошкова обављања ове делатности. По уговору о пословно-техничкој сарадњи, део средстава који се односи на пречишћавање отпадне воде ће након наплате бити пребачен 'Пречистачу'. У индивидуалном домаћинству 5 м3 је просечни утрошак, самим тим и наплата одвођења воде по члану домаћинства. То значи да четворочлана породица има око 20 м3 потрошене воде, а за овај утрошак четворочланој породици рачун по основу пречишћавања отпадних вода биће увећан за 440 динара. Код корисника који живе у колективном становању то је нешто мање, четири метра кубна по члану породице, односно 16 м3, што је  укупно повећање са ПДВ-ом од 354 динара. Обезбеђењем средстава од наплате одвођења отпадне воде 'Пречистач' ће моћи континуирано да ради и спроводи све што је потребно како би се смањило загађење животне средине", саопштио је Миљко Миљанић, вршилац дужности директора ЈКП "Пречистач" Врбас Кула.  

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"