Општина Врбас добила буџет за 2022. годину

Скупштина општине Врбас усвојила је буџет за 2022. годину. Према пројекцији, општинска каса биће увећана за 135 милиона динара у односу на 2021. годину и износиће укупно 1.846.348.930 динара. Највећи део буџета биће усмерен за завршетак изградње водоводне и канализационе мреже у Равном Селу, Змајеву и Бачком Добром Пољу, као и за изградњу и реконструкцију домова културе, домова здравља и школа, одлучили су одборници Скупштине општине Врбас.

Образлажући буџет за 2022. годину, Предраг Ројевић, преседник општине Врбас, истакао је да ће у следећих 12 месеци бити реализовани пројекти који ће допринети "значајном унапређењу живота сваког човека у Змајеву, Равном Селу, Куцури, Бачком Добром Пољу и Савином Селу, као и у сваком кварту у Врбасу".

"У протеклих 12 месеци урадили смо много. А у следећих годину дана урадићемо још више. Нашли смо начин да рационализујемо пословање јавног сектора и општинске управе. Што је још важније, успели смо да обезбедимо средства од виших органа власти за реализацију пројеката који грађанима Врбаса значе бољи живот. Најбоља потврда да смо радили добро јесте чињеница да је буџет за 2022. већи 135 милиона динара од овогодишњег буџета. То је раст од 1,1 милиона евра, и то у години пандемије COVID 19", рекао је Ројевић. Обраћајући се одборницима на XIII заседању Скупштине општине Врбас, он је истакао да ће бити настављена изградња Дома културе и спортских терена са трибинама у Равном Селу, као и да ће бити завршена реконструкција четири вртића Предшколске установе "Бошко Буха", и основних школа "Светозар Милетић" у Врбасу и "Бранко Радичевић" у Равном Селу. "Са 190 милиона динара биће реконструисана Гимназија 'Жарко Зрењанин' и Основна школа 'Јован Јовановић Змај' у Змајеву. Приводимо крају изградњу 14 километара вододовода до Куцуре и Савиног Села. И после скоро две деценије, свих 2.000 домаћинстава, свих 6.000 становника ова два насељена места имаће чисту и здраву пијаћу воду. Уз подршку Владе Србије и Покрајинске владе, инвестираћемо близу пола милијарде динара у изградњу водовода до Змајева, Равног Села, Бачког Доброг Поља и побољшавање водоснабдевања у Врбасу. Такође, инвестираћемо 303 милиона динара у реконструкцију водоводне мреже у улицама Саве Ковачевића, Кларе Фејеш Мире, Кулски пут, Данила Бојовића, 8. марта, Фрушкогорској и Ивана Милутиновића, као и више од 500 милиона динара у градњу канализационе мреже у Врбасу и насељеним местима", рекао је Ројевић. Председник општине је најавио реконструкцију домови здравља у Равном Селу, Савином Селу и Змајеву, док ће 418 милиона бити инвестирано у изградњу позоришта. "Центар за физичку културу 'Драго Јововић' добиће нов кров, а у главној дворани биће замењени паркет, столице и трибине. За заштиту животне средине издвојићемо 60,2 милиона динара, за образовање 457 милиона динара, док ће за социјалну и дечију заштиту бити издвојено 133 милиона динара. Врбас је град културе и зато поред капиталних инвестиција, издвајамо додатних 98 милиона динара. Врбас је и град спорта, и у 2022. години за подршку и развој спорта из буџета ће бити издвојено 197,2 милиона динара", истакао је Ројевић.

Локални парламент је усвојио извештај о извршењу Одлуке о буџету општине Врбас за 2021. годину на дан 30. септембар 2021. године, а затим и Одлуку о ребалансу буџета општине Врбас за 2021. годину. Усвојен је Програм уређивања грађевинског земљишта општине Врбас за 2022. годину, Предлог кадровског плана у Општинској управи општине Врбас интерном ревизору општине Врбас и Правобранилаштву општине Врбас за 2022. годину, Предлог одлуке о приступању промени Статута општине Врбас, затим Предлог одлуке о прибављању, располагању, управљању и коришћењу ствари у јавној својини општине Врбас, Предлог одлуке о доношењу Програма просторног снабдевања топлотом за период од 2021. до 2030. године у општини Врбас, као и Предлог одлуке о доношењу Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња у општини Врбас за период од 2022. до 2026. године.

Скупштина општине донела је одлуку да слава локалне самоуправе од сада буде , након чега је у наставку заседања усвојена  информације о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања јавних предузећа чији је оснивач општина Врбас, за период од 01. 01. 2021. до 30. 09. 2021. године. Такође, подршку скупштинске већине добили су и Одлука о мерама, начину и условима трајног уништавања коровске биљке амброзије, Одлука о изменама и допунама Одлуке о промени оснивачког акта  ЈКП "Стандард", решење о давању сагласности на другу измену и допуну Програма пословања ЈКП "Комуналац" за 2021. годину, као и решења о давању сагласности на Програм пословања ЈКП "Комуналац" за 2022. годину, на Одлуку о расподели добити ЈКП "Комуналац" за 2020. годину, на Програм пословања ЈКП "Стандард" за 2022. годину те Одлуку о расподели добити ЈКП "Стандард" за 2020. годину.

Сва јавна предузећа, установе, агенције и организације добили су сагласности на програме пословања за 2022. годину, са финансијским плановима. 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"