Подршка избеглицама за адаптацију сеоских кућа

Десет избегличких породица у општини Врбас добиће грађевински материјал за адаптацију и реконструкцију сеоских кућа. Новац за набавку материјала у укупном износу од 2.000.000 динара обезбедили су Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије и општина Врбас.

"Реч је о породицама које су пре десет и више година добиле куће са окућницом у селима у општини Врбас, али нису користила бесповратне грантове за набавку неопходног грађевинског материјала", рекла је Данијела Илић, чланица Општинског већа задужена за социјална питања и избегла и расељена лица. Она је истакла да је 1,8 милиона динара обезбедио Комесаријат а општина Врбас 200.000 динара, али да породице не добијају новац, већ дрвну грађу, цреп, циглу или други грађевински материјал који им је неопнодан за уређење кућа.

"У наредним данима биће расписана јавна набавка. Очекујемо да ће испорука материјала бити обављена почетком 2022. године", рекла је Данијела Илић.

У општини Врбас у протеклих 6 година помоћ за стамбено решавање проблема до сада је добило 114 избегличких и расељеничких породица. Од овог броја 57 породица добило је грађевински материјал а 43 породице је добило кућу са окућницом и пакет грађевинског материјала за адаптацију своје куће, док 14 породица чека да се усели у нове станове. У току наредне године очекује се испорука материјала за још 8 избегличких и 10 расељеничких породица, а тренутно се у насељу Виногради гради и 14 станова за избегла лица. Након шест месеци становања уз закуп, избеглице ће станове моћи да откупе по 50 одсто нижој цени од тржишне.

 


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"