Расте индекс транспарентности у општини Врбас

Општина Врбас заузела је високо 22. место међу 145 јединица локалне самоуправе у Србији када је у питању истраживање "Индекс транспарентности локалне самоуправе у Србији - ЛТИ, показују резултати које је објавила Транспарентност Србија.

"Транспарентност Србија и ове године спровела је истраживање 'Индекс транспарентности локалне самоуправе у Србији - ЛТИ'. Реч је о истраживању које је спровођено 2015, 2019, 2020. и 2021. године (биле су обухваћене све општине и градови у Србији) и 2017. године (на узорку од 15 ЈЛС). Истраживање се ове, као и три претходне, године спроводи уз подршку УСАИД-а.

На основу методологије установљене 2015. године поново су оцењене и рангиране све јединице локалне самоуправе у Србији. Оцењене су и градске општине, али нису рангиране с обзиром на то да се због неједнаких надлежности не могу поредити са ЈЛС.

Општина Врбас на овом рангирању има индекс 59, на скали од 0 до 100, и налази се на 22. месту од 145 рангираних ЈЛС. То је боље у односу на ЛТИ 2021, за 14 поена и за 60 позиција на табели. Коначан резултат је сада знатно изнад просека целе Србије, који износи скромних 49.

С обзиром на то да је максимална оцена 100, и да 11 најбоље рангираних ЈЛС имају ЛТИ изнад 70, јасно је да још увек постоји велики потенцијал за раст. Свесни смо да је за постизање позитивне оцене за поједине индикаторе потребно улагање ресурса, али постоји низ мера за повећање транспарентности и јачање поверења грађана које се, ако постоји политичка и административна воља, могу спровести без улагања и са минималним ангажовањем запослених. Стога вас охрабрујемо да пре свега очувате достигнути виши ниво транспарентности, ажурирате већ објављене податке али и да размотрите где још постоји могућност раста, како би се наставио позитиван тренд", наводи се у допису Транспарентности Србија.

Општина Врбас добила је прецизан извештај и анализу о самом истраживању и методологији, као и бројне препоруке за унапређење транспарентности, те примере добре праксе, који могу бити од користи при предузимању мера за повећање транспарентности, а тиме и оцене и пласмана на наредном ЛТИ.

 

КУЛТУРА

Културно лето Змајево 2022

20. јун 2022. КУЛТУРА

Културно лето Змајево 2022

Змајевчани и њихови гости имаће и ове године прилику да у...

Познати победници 33. Невеновог фестивала деце песника

04. јун 2022. КУЛТУРА

Познати победници 33. Невеновог фестивала деце песника

У Савином Селу одржан је 33. Невенов фестивал деце песник...

Познати финалисти Невеновог фестивала деце песника

28. мај 2022. КУЛТУРА

Познати финалисти Невеновог фестивала деце песника

Жири XXXIII Невеновог фестивала деце песника, који ради у...

Отворена 48. Палета младих

28. мај 2022. КУЛТУРА

Отворена 48. Палета младих

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је и...

Песничко вече Фестивала поезије младих

27. мај 2022. КУЛТУРА

Песничко вече Фестивала поезије младих

У наставку Фестивала поезије младих у четвртак је, у двор...