Саветовалиште за брак стална подршка за кризне ситуације

У наставку реализације серијала предавања под мотом "Брига о менталном здрављу: нека то постане стварност за све", који током октобра организује Савет за здравље општине Врбас, у III Месној заједници одржана је трибина на тему "Улога Саветовалишта за брак и породицу у превладавању животних криза". Са задатком да кроз обраћање и разговор промовише значај менталног здравља у заједници, као и да оснажи дестигматизацију свих врста ових проблема, са заинтересованим грађанима разговарала је Јасмина Пецељ, дипломирани психолог.

"Саветовалиште за брак намењено је појединцима и породицама које преживљавају кризу из различитих разлога као што могу бити развод, насиље у породици, болест, губитак члана породице, сиромаштво или потешкоће са децом. Подршку на овом месту могу наћи и млади који се одвајају од породица порекла, трагајући за властитим идентитетом, затим родитељи/старатељи/хранитељи деце са изазовним понашањем, појединци којима је потребна бесплатна правна помоћ у регулисању породично-правних односа, парови у конфликтним односима пре, током и након развода брака, особе са потешкоћама у партнерским односима, жртве и починиоци насиља у породици, али и сви други грађани којима је потребна стручна подршка. Циљна група је здрава популација и популација у ризику те је улога углавном превентивна", истакла је у уводном делу Јасмина Пецељ, дипломирани психолог.
 
Саветовалиште за брак функционише као облик организоване професионалне подршке и помоћи грађанима општине Врбас, постоји од 2002. а у континуитету од 2004. године. Налази се у простору Центра за социјални рад у Врбасу, на адреси Маршала Тита бр. 126 и отворено је понедељком, средом и четвртком од 17.00 до 19.00 часова. Рад Саветовалишта за брак финансира локална самоуправа а услуге су за клијенте бесплатне. Заказивање на телефон 021.706.524 је пожељно али није неопходно. 
 
Ефикасност стручних служби у пружању подршке, као што је и само Саветовалишта за брак, како је представљено током трибине, често зависи и од "висине баријера" у тражењу стручне помоћи. "Да ли ће се особа обратити за помоћ када јој је помоћ потребна значајно доприноси неповољнија финансијска ситуација особе, као и самостигматизација, односно склоност особе да обраћање за стручну помоћ доживи као лични неуспех. На основу резултата истраживања дате су препоруке за даље интервенције које би водиле до унапређења менталног здравља становништва, а које се пре свега односе на унапређење доступности подршке развојем бесплатних услуга у заједници усмерених на ментално здравље, као и програме који би били усмерени на смањење стигматизације везане за психичке тегобе, јачање резилијентности и смањење маладаптивних стилова превладавања", речено је током трибине.
 
 




Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"