Скупштина општине Врбас усвојила буџет за 2023. годину

Буџет општине Врбас за 2023. годину износиће 2,034 милијарде динара. Буџет је усвојен на данашњој седници Скупштине општине заједно са ребалансом буџета за ову годину. У буџету за 2023. години, како је приликом образлагања предлога рекао Предраг Ројевић, председник општине, предвиђене су значајне капиталне инвестиције, а највише новца биће издвојено за завршетак радова за изградњу позоришта и партерно уређење централног трга у Врбасу, завршетак изградње Дома културе и спортских терена са трибинама у Равном Селу, као и за изградњу канализације у Равном Селу, Бачком Добром Пољу и Куцури.

Обраћајући се одборницима на седници Скупштине, Ројевић је истакао да и ребаланс овогдишњег буџета и буџет за 2023. годину представљају сведочанство да се витални интереси грађана налазе у фокусу општинске управе.

"За нама је врло успешна година, у којој смо уз помоћ Владе Србије и Покрајинске владе реализовали многе пројекте у свим насељима у нашој општини. Реконструисали смо улице, школе, вртиће, домове здравља, спорске објекте и домове културе. Издвојили смо рекордна средства за подршку породици и деци, за развој спорта, културе и образовања. А посебно сам поносан на изградњу новог водовода за становнике Куцуре и Савиног Села. Улагање од преко 4,2 милиона евра представља највећу инвестицију те врсте у општини Врбас у последњих 20 година. Градња 14 километара водовода омогућиће да свих 6.000 становника ова два насеља, после две деценије, добије чисту и здраву пијаћу воду", рекао је Ројевић.

Он је нагласио да је буџет за 2023. за 200 милиона динара већи него ове године.

"Рекордних 2,034 милијарде, колико ће са неутрошеним пренетим средствима износити буџет за наредну годину, искористићемо да још више развијемо и унапредимо општину Врбас. Када смо 2014. преузели општину са дугом од 1,6 милијарди динара, овај резултат није био известан ни највећим оптимистима. Али ми смо пажљиво поставили приоритете и ујединили се око њих. Да смо добро радили недвосмислено говоре приходи буџета. Порез на доходак, добит и капиталне добитке у 2023. години планиран је у износу од 880,7 милиона, што је за 34 милиона динара више него ове године. Од чега је порез на зараде 760 милиона динара. И тај износ је значајно већи него ове године. Порез на зараде у буџету за наредну годину увећан је за 30 милиона у односу на овогодишње приходе по овом основу. То значи да су плате номинално и реално веће. Просечна плата у Врбасу данас износи 61.186 динара, што је дупло више него пре 10 година", рекао је Ројевић.

У буџету је за одржавање саобраћајне инфраструктуре предвиђено 43,5 милиона динара. За финансирање рада месних заједница са територије општине планирано је укупно 87,3 милиона динара. За унапређење комуналне делатности 95,5, за пољопривреду и заштиту животне средине 167 милиона динара. За предшколско васпитање предвиђено је 360 милиона, што је за 30 милиона више него ове године, а за основно и средње образовање 167,2 милиона динара. За социјалну и дечију заштиту 151,6 милиона динара, културу 103,9 милиона динара, а за развој спорта 131,4 милиона динара.

Према Ројевићевим речима, поред изградње позоришта и завршетка Дома културе у Равном Селу, биће изграђена надземна гаражу у центру града, у Блоку 44, градиће се јужни правац канализационе мреже у Бачком Добром Пољу, Змајеву и Равном Селу, наставиће се с реконструкцијом и унапређењем енергетске ефикасности школа и вртића, као и уређењем и опремањем домова здравља, улица и атарских путева.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"