Свечаном академијом обележен Савиндан

Академијом у биоскопу "Југославија" свечано је обележена школска слава - Свети Сава. Домаћин овогодишњег Савиндана била је Предшколска установа "Бошко Буха", чији су малишани за ову прилику припремили посебну приредбу. Васпитачима и деци гости су били представници локалне самоуправе, свештенства СПЦ, директори јавних предузећа и установа, као и запослени из свих образовних установа, родитељи и рођаци.

"Свети Сава је отац српске духовности, српски просветитељ, оснивач Српске православне цркве и реформатор државне управе. Његово Законоправило, према мишљењу многих правних стручњака, може се сматрати првим српским Уставом и једним од најсавршенијих и најсвеобухватнијих правних аката на територији Европе у том тренутку. Законоправило у 70. глава детаљно прописује уређење друштва, цркве и државе. Уз то, Свети Сава успео је да се избори за аутокефалност Српске православне цркве, а посебно ја значајан његов рад и допринос на ширењу просветитељства, кроз отварање школа и ширење писмености. Савин племенити дух и прегнуће остају заувек уклесани у темељима целокупне наше историје, као опомињући подсетник, и што је још важније, као сигурни, поуздани путоказ будућности. На данашњи дан његово велико, подвижничко дело снажно живи у нашем памћењу, оплемењујући наша стремљења. Његова племенита истрајност, посвећеност и преданост остваривању највиших и најплеменитијих циљева, инспирација су која нас обавезује да свакодневно унапређујемо наш образовни систем.

Општина Врбас издваја велика средства за унапређење услова образовања. Реновирамо школе у свим насељима. Улажемо у њихову енергетску ефикасност. У реконструкцију школа и вртића, у развој образовања, у претходном периоду уложили смо више од 300 милиона динара. Са перманентним улагањем у школство и вртиће наставићемо и у наредном периоду. Посвећеност учењу гарантује тријумф знања као начина живота. Поштовани просветни радници, цењени ученици, ви сте гарант да општина Врбас има сигурну и добру будућност", истакао је честитајући школску славу свим просветним радницима и ученицима Предраг Ројевић, председник општине Врбас.

О значају Светог Саве и његовог наслеђа у утемељивању и изградњи образовања међу Србима, говорио је и Небојша Дешић, директор ПУ "Бошко Буха".

Свечане приредбе поводом Савиндана организоване су и у другим образовним установама.

Прилог ТВ Бачка

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"