Врбасу подршка за унапређење система ФУК

У оквиру Програма EU Exchange 6 – "Повећање кредибилитета планирања, програмског буџетирања и контроле извршења јавних расхода на локалном нивоу у Србији", на јавном позиву за избор корисничких локалних самоуправа (ЛС) за доделу стручне подршке у две области, кроз два конкурса (за успостављање/унапређење система финансијског управљања и контроле – ФУК и успостављање/унапређење функције интерне ревизије – ИР ), примљена је укупно 21 пријава локалних самоуправа, које су оцењене у складу са конкурсним смерницама.

На основу предлога Комисија за евалуацију и рангирање и потврде Надзорног одбора Програма, по конкурсима су изабране следеће локалне самоуправе:

- у оквиру Конкурса за доделу стручне подршке за успостављање/унапређење функције ИР одабрано је укупно шест локалних самоуправа, и то: Трстеник, Оџаци, Кањижа, Тутин, Голубац и Сомбор.
- у оквиру Конкурса за доделу стручне подршке за успостављање/унапређење система ФУК изабрано је укупно пет локалних самоуправа, и то: Врбас, Бољевац, Србобран, Лајковац и Тутин.

Подршка по свакој од конкурсних области, у оквирном трајању од 12 месеци, реализоваће се на основу Споразума о сарадњи који ће бити закључени са сваком изабраном ЛС, и подразумева реализацију активности намењених да помогну корисницима вођењем кроз процес, изградњом капацитета и пружањем одговарајуће експертизе за организациону консолидацију и формирање/унапређење документационог оквира за функционисање ФУК и ИР. Подршка је заснована на принципима и стандардима ФУК и ИР разрађеним кроз домаћи регулаторни оквир (пре свега кроз Закон о буџетском систему и одговарајуће Правилнике за ФУК и ИР), и спроводиће се на основу приступа, методолошких упутстава и смерница, приручника и модела које објављује Министарство финансија, те праћењем добрих пракси и формираних база знања.

Иначе, ово је још један пример како СКГО захваљујући средствима Европске уније у оквиру Програма, пружа подршку градовима и општинама у повећању кредибилитета планирања, програмског буџетирања и контроле извршења јавних расхода на локалном нивоу у Србији.

Свим локалним самоуправама у Србији у оквиру Програма EU Exchange 6, на располагању је саветодавна подршка СКГО за питања управљања јавним финансијама, и посебно интерне финансијске контроле. И у наставку спровођења Програма предвиђене су координационе активности за све ЛС и догађаји за размену искустава између ЛС и са надлежним националним институцијама на теме из обухвата ФУК и ИР. Програм EU Exchange 6 финансира Европска унија у оквиру националног Програма ИПА 2019 и спроводи се у режиму директног управљања, што значи да Делегација ЕУ у Србији има најзначајнија управљачка овлашћења. Кључне ресорно надлежне институције на националном нивоу јесу Министарство финансија и Републички секретаријат за јавне политике, уз Министарство државне управе и локалне самоуправе и Министарство за европске интеграције. Као и у претходним фазама Програма Exchange, СКГО има улогу имплементационог партнера и непосредне одговорности у погледу реализације планираних програмских активности.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"