У Врбасу обележен Дан државности Црне Горе

Национални савет црногорске националне мањине у Србији обележио је у четвртак у Врбасу 13. јул - Дан државности Црне Горе. За ову прилику у Центру за физичку култуту "Драго Јововић" уприличен је пријем за бројне званице, а затим и богат културно-уметнички програм и концерт певача Жељка Самарџића. Обележавању Дана државности Црне Горе присуствовао је и Предраг Ројевић, председник општине Врбас.

Он је истакао да се "мало који народ у Европи са толиком преданошћу, толиким жаром, толиком вољом, жељом и снагом борио за највеће вредности човечанства, слободу и правду, чојство и јунаштво". "Уочи Берлинског конгреса велике силе биле су импресиониране и зачуђене снагом и одлучношћу једног малог народа да непокорено и слободно живи и слободно одлучује о својој судбини. А још су зачуђенији били на почетку Другог светског рата када је цела Европа страховала од Хитлерове и Мусолинијеве армаде, када се тај мали, али јуначки народ без имало страха дигао и масовно супротставио фашистичкој убилачкој машинерији. По окончању Другог светског рата у ком су Србија и Црна Гора дали огроман допринос слому фашизма, велики број Црногораца свој нови завичај, свој нови живот започео је и остварио на територији општине Врбас. Општина Врбас је заједница у којој сложно живе 23 нације. Ценећи своје наслеђе и своју будућност, ми чувамо и унапређујемо бриљантну ниску врбаске мултикултуралности, која се кроз међусобно уважавање и поштовање допуњава кроз векове и обједињује и уједињује у заједничку жељу за јачи, просперитетнији, богатији, уређенији и развијенији Врбас", рекао је овом прилико Ројевић и додао да је изузетно значајно што су председници Србије и Црне Горе, Александар Вучић и Јаков Милатовић, разговарали о успостављању нове ере братских односа две државе.

Обележавању Дана државности Црне Горе присуствовали су и Драгољуб Маловић, председник Националног савета црногорске националне мањине, Миодраг Вељовић, изасланик председника Републике Србије, Невенка Ћировић, генерални конзул у Конзулату Црне Горе у Србији, и многе друге званице и гости.

"Врбас је на неки начин главни град Црногораца у Србији, овде је седиште Националног савета и овде обележавамо наш најважнији и најдражи национални празник. То је датум када је Црна Гора на Барлинском конгресу добила независност, 1878, али и када је црногорски народ устао против фашизма, 1941. године. Радују нас нови ветрови који се осећају из Црне Горе, посебно након посете Београду новог председника Јакова Милатовића, који нас је овом приликом уважио и позвао да будемо његови гости", рекао је, између осталог, Драгољуб Маловић, председник Националног савета црногорске националне мањине у Србији.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"