Градско гробље добија нови оградни зид

Приводи се крају замена дотрајале ограде на Градском гробљу у Врбасу, а током наредне године, бетонски зид око целог гробља биће у потпуности обновљен. У току је изградња дела ограде на потезу од главног улаза до мале капије, а како наводе из ЈКП "Комуналац", када се овај потез заврши, остаје да се замени и део од мале капије до бензинске пумпе.

"Пре три године одлучили смо да се упустимо у послове који нису рађени 50 година. Тада смо почели с рушењем бетонског зида који штити споменике. Када се сви радови заврше, гробље ће добити једну нову димензију. То нису мали послови ако узмемо у обзир да се гробље простире на 10 хектара и да се на овом простору налази неколико десетина хиљада споменика, односно, сахрањених предака", рекао је Миљан Вујовић, шеф "Капеле" у ЈКП "Комуналац", и додаје да су гробља својеврсна лична карта градова и општина у којима се налазе. Она су, истиче Вујовић, сведоци историје и чувари успомена.

Поред редовних активности, тачније, услуга сахрањивања, запослени на Градском гробљу били су ангажовани и на изградњи, односно, проширењу пословног простора, као и магацина. Урађена је и кровна хидроизолација на капели, а изведени су и лимарски радови. Постављена је и нова бандера за дискретну расвету. Следећа на листи за реконструкцију је кухиња која се налази поред капела. План је да капеле добију подно грејање, као и нову ПВЦ столарију. Биће постављене и нове чесме у деловима где недостају. Већини радова претходило је уклањање растиња и старих стабала која су претила да оштете споменике, посебно уочи незапамћеног јулског невремена.

„Уклонили смо два ораха, три брезе, тополе и још болесног дрвећа старог по 100 година, као и нагнуте делове зида и тиме предупредили штету, јер да то нисмо урадили, у невремну које нас је недавно задесило, имали бисмо загарантована оштећења споменика. Зато апелујемо на суграђане, на сроднике покојника да не саде дрвеће на своју руку у близини надгробних споменика", истиче Вујовић. Уместо старих, засађена су нова стабла, а на улазном платоу посађено је 500 ружа. У парковском делу планира се садња још нових садница стабала, жбуња и цветница.

"Гробља представљају изузетан материјални траг и сведочанство класног, културног и друштвено – економског статуса становништва. У сарадњи с Градским музејом, 'Комуналац' ће у предстојећем периоду истражити које знамените личности почивају на гробљу у Врбасу, а познато је да међу њима има политичких, културних, научних радника, лекара, професора, инжењера, уметника, угледних грађана из трговачког, занатског и сељачког сталежа. Неки од њих су: Сирмаи Карољ, Јован Вучетић, породица Лесковац, др Чекић, др Станковић, др Милатовић, Јожеф и Бела Пехан, Иса Секицки, породица Кадић и многи други. Захваљујући савременој технологији, споменици ће бити обележени QR кодом чијим скенирањем ће се лако сазнати биографије, не само знаменитих личности, већ свих који почивају на Градском гробљу. Поједина места већ су обележена QR кодовима на основу чега се ствара дигитална база података сахрањених особа. Суграђани који желе да 'завире' у базу података то већ сада могу учинити скенирањем кода који је истакнут у близини паркинг простора на Градском гробљу", најављују будуће активности у "Капели".

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"