Врбас домаћин најбољим фолклорним аматерима Војводине

Највећа војвођанска фолклорна манифестација "Панонски вашар" која окупља најбоље ансамбле традиционалних игара, песама и обичаја Војводине почиње данас и траје до недељу у Врбасу, пренео је РТВ.

Врбас ће од петка до недеље бити домаћин 44. Фестивала фолклорних традиција Војводине, али и 14. Фестивала дечијег изворног стваралаштва - најзначајнијих војвођанских смотри које окупљају најбоље ансамбле традиционалних игара, песама и обичаја у Војводини. Врбашани су ова два фестивала објединили у једну манифестацију "Панонски вашар" и организују је заједно са Савезом уметничког стваралаштва аматера Војводине.

Савез у својој најави истиче да су поносни што већ 44. годину за редом окупљају чуваре традиције вишенационалне Војводине. "Више од 1.000 учесника, у три фестивалска дана, приказаће сву лепоту народних обичаја, песама и игара", наводе из Савеза уметничког стваралаштва аматера Војводине.

Програм почиње у петак од 17.00 часова када ће се најпре представити дечији ансамбли, а затим ће у суботу и недељу, такође од 17.00 часова, сцену делити сва удружења и културно-уметничка друштва из целе Војводине која су се пласирала на покрајинску смотру фолклорних традиција.

Никола Побор из организације у оквиру Културног центра Врбас каже да је ово велика част за град Врбас. "Ова манифестација пре свега, у неком институцијалном смислу, представља један од стожера у том заједничком задатку очувања и неговања наше традиције, то јест, традиције свих народа наше покрајине. Они имају прилику да се окупе једном годишње на једном месту, управо код нас у Врбасу, да стекну неке нове контакте, познанства, на крају крајева, покажу и прикажу то што раде и тај важан посао неговања и очувања традиције свакога од нас. За чланове наших секција, фолклорне која сада броји око 100 чланова и оркестра који се такође омасовљује, ово је велика част и такође прилика да се покажу, јер ће на једној од вечери наступити и фолклорни ансамбл и оркестар Културног центра. Имамо велику подршку локалне самоуправе која има слуха за наше потребе и потребе културе," истиче Побор.

Од петка до недеље у Врбасу ће се представити око 90 најбољих ансамбала са општинских и шест зонских смотри, а очекује се да ће за викенд Врбас угостити више од 1.000 аматера из целе Војводине. Програм у петак, суботу и недељу почиње у 17.00 часова и одржаће се у великој сали Центра за физичку културу "Драго Јововић". Улаз на фестивале је слободан.

извор: РТВ

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"