Скупштина општине Врбас усвојила буџет за 2024. годину

Скупштина општине Врбас усвојила је данас, на последњем заседању у 2023. години, буџет за 2024. годину. Општинска каса пројектована је на 3.044.361.141 динара, а највише новца, како је ообразложио Предраг Ројевић, председник општине Врбас, предвиђено је за инвестиције у комуналну инфраструктуру, културу, спорт и образовање. "Буџет је развојни, за 17 милиона динара већи од овогодишњег буџета, када је остварено рекордних 3,027 милијарди динара", поручио је Ројевић.

"Очекујем да ће се до краја 2024. године пројектовани буџет значајно увећати, као што се десило и ове године. Основни буџет за 2023. био је планиран у износу од 1,95 милијарди динара. До краја године се због економског напретка Србије, који је утицао и на позитиван тренд локалних економских чинилаца, увећао за 1,077 милијарди динара. Будући да су Међународни монетарни фонд, Светска банка и Европска комисија предвидели још снажнији раст БДП-а Србије у 2024, години, више инвестиција, и мању инфлацију, оправдано је очекивати да ти повољни макроекономски токови, позитивно утичу и на развој наше локалне економије", истакао је Ројевић.

Он је рекао да су у претходном периоду реализоване значајне инвестиције и истакао да се за 2024. планирају већа улагања у све области.

"За комуналне делатности предвиђено је 113,2 милиона динара, за Локални економски развој 515, за пољопривреду 62,6 милиона динара. За предшколско васпитање 409,9 милиона динара, основно образовање 159,7, a за средње образовање 44 милиона динара. Укупно се за предшколско, основно и средње образовање издваја 613,6 милиона динара, што је 42,9 милиона више него ове године. Више издвајамо и за социјалну и дечију заштиту, 192,9 милиона динара, уместо овогодишњих 184,9 милиона динара. Повећали смо и издвајања за здравство са 35 на 38 милиона динара, за културу са 150,4 на 157,5, и за спорт са 233,4 на 274,5 милиона динара. Више средстава улажемо и у заштиту животне средине, укупно 53,4 милиона динара", рекао је Ројевић.

Према речима председника општине Врбас, следеће године биће завршени пројекти на које се чека 35 година. "Након више од три деценије завршићемо градњу градског стадиона и омогућити нашим спортистима и деци квалитетне услове за бављење спортом. Радови су вредни 40,5 милиона динара. После, такође, више од три деценије, завршићемо Дом културе у Врбасу. У току је реконструкција целог објекта и градња и опремање позоришне дворане, која ће омогућити да се у нашем граду одржавају најзахтевније представе и програми, какви се реализуују у Новом Саду и Београду", рекао је Ројевић и додао да ће у 2024. години бити уложено 52,5 милиона за опремање и партерно уређење Дома културе у Равном Селу. "У реконструкцију Дома културе у Змајеву, који је био затворен од 2009. године, улаже се 50,4 милиона динара, док се 19,7 милиона динара инвестира у модернизацију грејања у ОШ 'Братство - јединство' у Куцури, где ће котлови на чврсто гориво бити замењени модерним котловима на гас. Тиме ћемо остварити двоструки бенефит. С једне стране ћемо имати уштеде у буџету и та средства ћемо моћи да преусмеримо у финансирање других пројеката, а истовремено ћемо смањити штетан утицај на животну средину, што је изузетно важно. Наставићемо с улагањима у развој комуналне инфраструктуре, као и у даљи развој спортске инфраструктуре и услова за бављење спортом. Наставићемо с инвестицијама у развој образовања и културе, унапредити бригу о деци и породици, као и социјалну заштиту. Врбас ће наставити да се развија", истакао је Ројевић.

Уз буџет за 2024. годину, Скупштина општине Врбас усвојила је већином гласова Извештај о извршењу Одлуке о буџету општине Врбас за 2023. годину на дан 30. септембар 2023. године, ребаланс буџета за 2023. годину, Кадровски плани у Општинској управи Врбас, интерном ревизору и Правобранилаштву општине Врбас за 2024. годину, затим Програм уређивања грађевинског земљишта општине Врбас за 2024. годину, Програм отуђења грађевинског земљишта у јавној својини у општини Врбас за 2024. годину, Локални акциони план за децу општине Врбас за период 2024-2027. године, Одлуку о образовању локалног координационог тела за социјално укључивање Рома и Ромкиња, Елаборат постављања монтажних и других објеката привременог карактера на јавним и другим површинама на територији општине Врбас са техничким спецификацијама објеката и критеријумима за њихово постављање, као и измењена Одлука о мањим монтажним и другим објектима привременог карактера на територији општине Врбас.

Такође, локални парламент усвојио је Одлуку о организацији и функционисању цивилне заштите на територији општине Врбас, а затим дао сагласности на програме рада са финансијским плановима за 2024. године Јавне библиотеке "Данило Киш", Културног центра Врбас, Центра за физичку културу "Драго Јововић", Центра за социјални рад општине Врбас, Службе ванинституционалне социјалне заштите Геронтолошког центра Врбас, Апотекарске установе Врбас, Туристичке организације општине Врбас, затим  Јавне агенције за зоохигијену и пољопривреду општине Врбас, ЈКП "Комуналац", ЈКП "Стандард", ЈП "Врбас-гас" и ЈКП "Пречистач Врбас-Кула".

У наставку заседања усвојена је информација о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања јавних предузећа чији је оснивач општина Врбас за период од 01. 01. 2023. до 30. 09. 2023. године, затим сагласности на одлуке о расподели добити ЈКП "Комуналац" по редовном годишњем финансијском извештају за 2022. годину, ЈП "Врбас-гас" по годишњем финансијском извештају за 2022. годину, ЈКП "Пречистач Врбас-Кула" по редовном годишњем финансијском извештају за 2022. годину, те сагласност на Посебан програм за коришћење средстава из буџета општине Врбас и Кула ЈКП "Пречистач Врбас-Кула" за 2024. годину.

Усвојени су и извештај о реализацији активности Координационог тела за превенцију насиља и злостављања у основним и средњим школама на територији општине Врбас за период април 2023 – новембар 2023. године, извештај о стању безбедности саобраћаја на путевима на територији општине Врбас за период јануар - јун 2023. године, сагласност на Годишњи план рада Општинског штаба за ванредне ситуације за 2024. годину, и на крају, предлози Комисије за кадровска, административна питања и радне односе.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"