Стоп паљењу ватре на отвореном простору

У циљу унапређења заштите од пожара на отвореном простору, Штаб за ванредне ситуације општине Врбас позвао је све грађане на одговорно понашање приликом боравка у природи, на пољима и у шумама, како би се максимално смањио ризик од појаве ватрене стихије.

"Законом о заштити од пожара (члан 50.) забрањено је спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака и за то је запрећена казна за правна лица од 300.000 до 1.000.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара. Такође, чланом 46. истог закона забрањено је ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара. За непоштовање ове одредбе закона запрећена је казна за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара", саопштио је Штаб за ванредне ситуације.

Иначе, од почетка фебруара на територији Републике Србије евидентирано је укупно 1.492 пожара на отвореном простору, што је енормно повећање у односу на исти период прошле године када је оваквих пожара бипо 226. Само током викенда на територији Републике Србије евидентирано је 466 пожара на отвореном простору, док је прошле године у истом периоду било 60 ових пожара. На локализацији и ликвидацији пожара на отвореном простору само у току фебруара месеца евидентирано је 3.795 ангажовања припадника ватрогасно - спасилачких јединица са 519 ватрогасних возила. Пожари на отвореном простору веома брзо се шире и захватају велике површине, због чега представљају реалну опасност по настанак веће материјалне штете на грађевинским објектима, објектима инфраструктуре и на шумским комплексима, али и реалну опасност по животе грађана.

У циљу сузбијања пожара биће појачан инспекцијски надзор, а посебна пажња биће усмерена на критичне локације где најчешће долази до пожара на отвореном.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"