Врбасу 2 милиона динара за смањење емисије штетних гасова

Општина Врбас добила је два милиона динара на конкурсу Министарства заштите животне средине за смањење емисије штетних гасова, заменом дотрајалих котлова на угаљ, мазут и дрва котловима на гас или биомасу. Укупна вредност пројекта је 2,5 милиона
динара, јер је локална самоуправа из свог буџета издвојила додатних 500.000 динара. Грађани који желе да замене старе котлове на угаљ, еколошким и штедљивим котловима на гас или биомасу, моћи ће да се јаве на конкурс који ће општина Врбас расписати наредних дана.

"Гас је еколошки најпријватљивији енергент, који има минималан штетни учинак на животну средину, јер саогорева без чађи и пепела. Локалним акционим планом за енергетску ефикасност општине Врбас, предвиђено је да гас, због својих еколошких и енергетских предности, постане главни енергент у нашој општини. Потенцијали за то су заиста велики. Покривеност је изузетно добра, али је тренутна искоришћеност гасоводне мреже свега око 35 одсто. На конкурсу који ћемо расписати, грађани ће имати прилику да добију новчана средства која ће им омогућити да уместо котлова на мазут, угаљ или дрва, уграде гасне, или котлове који користе обновљиве изворе енергије", рекла је заменица председника општине Врбас Тијана Алексић, која је у име локалне самоуправе потписала уговор у Министарству заштите животне средине.

Поред еколошких бенефита, које ће се остварити кроз смањење емисије штетних гасова, грађани ће имати и финансијске користи.

"Имаћемо чистији и здравији ваздух и здравију животну средину. Ујендо, уградњом новог ефикаснијег котла потрошња енергента се смањује за најмање 15% одсто на годишњем нивоу, а уједно се повећава и комфор становања. Преласком на гас или биомасу, грађани неће морати да складиште мазут, угаљ или дрва, нити да празне пепео, чађ и друге нус продукте застарелих видова грејања", истакла је Алексић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"