ИПАРД мере шанса за пољопривреднике

Локална акциона група ЛАГ Срце Бачке, заједно са представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и уз подршку Одељења за пољопривреду Општинске управе, организовала је за пољопривредне произвођаче у општини Врбас презентацију актуелних ИПАРД 3 мера подршке пољопривреди и руралном развоју.

Произвођачи су овом приликом добили детаљне информације о конкурсима и то кроз Меру 1 - машине и изградња; инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава – подршка инвестицијама у материјална средства и техничка побољшања (изградња објеката и набавка пољопривредне механизације); затим Меру 3 - прерада и маркетинг; инвестиције у физичку имовину које се тичу прераде и маркетинга пољопривредних производа и производа рибарства; као и Меру 7 - рурални туризам; диверсификација пољопривредних газдинстава и развој пословања која има за циљ повећање степена развоја економских активности у руралним подручјима, кроз диверсификацију пољопривредних активности, оснивање малих предузећа и отварање радних места у руралним подручјима.

"Сваки вид подстицаја веома је важан за наше пољопривреднике и све презентоване мере могу значајно да помогну унапређењу проиводње, за развој и опремање газдинстава бољом механизацијом, како би у будућности постала конкурентнија на тржишту и успешније пословала. У општини Врбас према последњим подацима актривно је око 2.200 пољопривредних газдинстава и добро је да се ове мере односе на потребе и ратара и сточара, али и на потребе оних који се баве сеоским туризмом, како би се подстакла и помогла и ова грана пословања", рекао је Милан Шашић, заменик руководиоца Одељења за пољопривреду Општинске управе Врбас.

Бојан Ковач, менаџер ЛАГ Срце Бачке, истакао је ИПАРД веома интересантан и подстицајан за пољопривреднике, посебно оне развијеније, а сврха локалних акционих група је да повеже и пружи праве информације о активностима Владе, надлежног министарства и јавних установа, које се спроводе у корист крајњих корисника - пољопривредника и свих других који покрећу свој бизнис, нпр у сеоском туризму.

"Иницирали смо ову презентацију у Врбасу и Кули, али организујемо и презентације друге врсте, попут оних у сарадњи са Развојним фондом Војводине, у којим се представљају кредитне линије за пољопривреднике и предузетнике. ЛАГ у нашем случају функционише веома добро, посебно захваљујући подршци локалних самоуправа у Врбасу и Кули, а ми се трудимо да будемо подршка својим члановима. Из тог разлога смо основали социјално предузеће кроз које нашим малим произвођачима омогућавамо да лакше пласирају производе, сарађујемо са туристичким организацијама из оба града и веома често учествујемо у организацији различитих манифестација. ЛАГ са 50 и више чланова са територије општина Врбас и Кула, труди се да анимира локалну средину, покрене људе и живот учини лакшим и квалитетнијим за све", рекао је Ковач.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"