Отворен 56. Фестивал поезије младих

У Врбасу је у уторак почео 56. Фестивал поезије младих.

"Фестивал поезије младих у Врбасу је већ одавно ушао у историју књижевности и постао је мера према којој се мери квалитет када су у питању они који долазе – млади песници до 27. година старости. Ако бисмо погледали списак досадашњих добитника, готово да нема песника који се није остварио у књижевности, наравно свако по својој мери, а важно је истаћи има и оних који су постали култни песници. А све је почело 07. маја 1968. године када је Књижевни клуб Дома културе угостио десетак песника из Врбаса и околине на манифестацији названој 'Мај равнице и младости'. Заинтересованост публике је била толика да је идуће године уз подршку Душка Трифуновића и Пере Зупца, као и ученика и професора Гимназије, Бранислав Бари Милошевић, дуго година кључна фигура фестивала и културног живота у Врбасу, смислио идеју да фестивалу да југословенски предзнак и такмичарски карактер. Тако је настао Фестивал југословенске поезије младих, који непрекидно траје 56. година", речено је, између осталог, приликом свечаног отварања.
 
Прво вече традиционалне културне манифестације која афирмише и на књижевну сцену већ дуже од пола века изводи младе песнике, било је посвећено обележавању два века Летописа Матице српске. О једном од најстаријих књижевних часописа у Европи и свету говорили су проф. др Драган Станић, председник Матице српске, и Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске и уредник Летописа, док су стихове говорили песници Игор Мировић и Ђорђо Сладоје. 
 
"Летопис Матице српске је књижевни часопис који у читавом свету најдуже, а без већих прекида излази још од 1824. године. Делује необично и чудесно податак да је такву тековину створила управо српска култура, тако често изложена прекидима развојних континуитета. Покренут у Новом Саду под називом Сербска летопис, а штампан у Будиму, овај часопис је, по замисли његовог покретача Георгија Магарашевића, постао централно место на којем су излагани резултати српског књижевног и научног стваралаштва. Уз то, Летопис се систематски бавио сазнањима која у средиште пажње стављају језик, књижевност, историју, религију, фолклор и културу не само српског народа него и целог словенског света...

Потешкоће у организацији читавог посла подстакле су Магарашевића да се посаветује са пештанским трговцима и интелектуалцима, који су закључили да решење треба потражити у оснивању културне установе која би не само бринула о часопису него и развила знатно шири програм рада. У склопу тога рада одмах се кренуло са издавачком делатношћу... За све време свога трајања Летопис је био и остао централни српски часопис који, понешто конзервативан, настоји да окупи проверене вредности српске књижевности, науке и културе. Своју мисију Летопис Матице српске је остваривао са променљивим, али несумњивим успехом. Прекиди у раду су настајали само у времену великих историјских догађаја када није било елементарних услова за културни рад: у периоду снажних настојања угарске администрације да угаси установу 1835–1836, у време револуционарне 1848. године, као и током Првог и Другог светског рата", рекао је проф. др Станић, и сам уредник часописа од 2005. до 2012. године, а данас председник једне од најважнијих културних институција српског народа.

Свим учесницима и гостима ФПМ добродошлицу у Врбас пожелео је Бранислав Зубовић, секретар манифестације, који је посебно захвалио Покрајинском секрртаријату за културу, Министарству културе и општини Врбас на сталној подршци организацији песничких сусрета у Врбасу.
 
"Крајем шездесетих година Врбас је могао да бира какав Фестивал жели да има, а ето ипак, одлучио се за поезију. Фестивал који је настао као једнодневна манифестација прерастао је у најважнији фестивал за младе у држави у којој је настао, а данас како се то каже политички коректно, у региону. 56. година непрекидног трајања учинило је да Врбас постане песничка престоница широм Србије и региона. Напоменућу да ове године славимо и јубилеј, пола века од Палете младих, манифестације за младе сликаре која траје у оквиру Фестивала. Хвала Гимназији и директорки Татјани Кажић што нам је омогућила да се сакупимо у свечаној сали, јер без професора и ученика Гимназије Фестивал не би добио замах какав има данас. Гимназија и Летопис су вршњаци. У време када је основан Летопис, Гимназија је имала 35 ђака", рекао је Зубовић.
 
У музичком делу програма, по трећи пут на Фестивалу поезије младих, наступили су Браћа Теофиловић. Свечаном отварању  присуствовао је и Предраг Ројевић, председник општине Врбас, затим бројни песници, професори Гимназије, љубитељи поезије.
 
Прилог РТВ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"