Упозорење за подручје Србије на пљускове с грмљавином

Републички хидрометеоролошки завод је проследио упозорење за подручје Србије на временске непогоде у последњој декади маја.

У среду, 22. 5. 2024. године, на подручју Србије, осим на подручју Бачке, очекују се после подне и увече пљускови и грмљавине, локално праћени градом, олујним ветром, али и већом количином падавина за кратко време (од 20 до 40 мм, локално и више). С тим у вези, наранџасто упозорење проглашено је за подручје Северно Банатског, Средње Банатског, Јужно Банатског, Колубарског, Мачванског, Шумадијског, Подунавског, Поморавског, Браничевског, Борског, Зајечарског, Расинског, Нишавског, Топличког, Пиротског, Јабланичког, Пчињског, Златиборског, Моравичког и Рашког управног округа, као и за Град Београд.

У четвртак (23. 05.) се прогнозира да област са највећим ризиком од обилних пљускова (количина падавина од 20 до 40 мм ) буде источна Србија, а у овом периоду проглашен је наранџасти метеоаларм за подручје Северно Банатског, Средње Банатског, Јужно Банатског, Подунавског, Поморавског, Браничевског, Борског, Зајечарског, Расинског, Нишавског, Топличког, Пиротског, Јабланичког и Пчињског управног округа.

Такође, у периоду до 24. 5. 2024. године, на горњим токовима Западне и Јужне Мораве са притокама, као и на Млави, Пеку, Тимоку, Јасеници, Кубршници, Црници, Белици, Лепеници, Лугомиру и Ресави током водостаји ће бити у умереном и већем порасту без превазилажења упозоравајућих нивоа. На бујичним водотоцима ових сливова могућа су локална изливања.

С обзиром на најављену прогнозу времена, може се очекивати у зони локалних пљускова могућност изазивања бујичних поплава, озбиљних потешкоћа у урбаним срединама (посебно проблеми са кишном канализацијом и кишним колекторима), проблема у саобраћају и транспорту, одлагања већ планираних пољопривредних активности. Могућа је штета на имовини и повређивање људи.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"