Ускоро VII Равно Село филм фестивал

Равно Село филм фестивал биће одржан ове године од 27. до 30. јуна. Фестивал је оријентисан ка младима и представља међународни фестивал за редитеље првог или другог филма. У главном програму фестивала ове године ће бити приказано 12 дугометражних играних фимова, по избору гостујућег селектора Драгана Јеличића.

Поводом овогодишњег издања манифестације, Лазар Ристовски, оснивач и директор РСФФ, посебно је истакао да је "све ове године док је фестивал трајао, посебно радио на томе да се подигне и нови Дом културе, који је нажалост изгорео пре седам година".

"Ове године славимо, дакле, и отварање новог Дома културе и седми Равно Село филм фестивал. Наш фестивал је основан у част младих, зато се и зове дебитански фестивал, првог и другог филма младих аутора. Имамо селекцију студенског филма, затим, кратких документарних филмова, младих аутора. Дакле, све је посвећено младим људима. Нашу публику већином чине млади. Позивам све оне који воле филм, али и добру забаву на музичким концертима после филмова, да дођу у Равно Село 27. јуна када почиње наш фестивал, који ће трајати четири дана. Дођите, јер селом круже филмске приче", поручио је Ристовски.

Главни фестивалски програм ће у четвртак, 27. јуна у 21.00 час, отворити филм “Покидан” редитељке Сузане Пурковић, настао по мотивима аутобиографије “Ово сам ја” певача Аце Лукаса.

У петак, 28. јуна, на програму су четири остварења. У 17 часова биће приказан филм “Борба петлова” турско-иранског редитеља Маџида Панахија, о некада успешном турском ратном фотографу чији је живот у хаосу, две године након бекства из затвора ИСИС-а у Мосулу. Од 19 часова публика ће моћи да погледа остварење “Екскурзија” босанскохерцеговачке редитељке Уне Гуњак, о тинејџерки из Сарајева која се уплиће у сопствене лажи, након што је током игре “истина или изазов” тврдила да је имала прве сексуалне односе. Акциони филм “Последњи стрелац” Дарка Николића, са Ненадом Јездићем у главној улози, на програму је 21 час, док програм првог фестивалског дана у 23 часа затвара амерички филм “Прошли животи” редитељке Селин Сонг, чија прича прати двоје веома повезаних пријатеља из детињства који се раздвајају након што једно од њих одлази из земље.

Трећег дана фестивала, у суботу 29. јуна, публика ће од 17 часова моћи да погледа филм „Маммалиа“ румунског редитеља Себастијана Михајлескуа, у коме главни јунак открива свет чудних ритуала и узнемирујућих заједница, док се замагљују границе између реалности и надреалног. У 19 часова на програму је амерички филм “Хиљаду и један” у режији А.В. Роквела, у коме пратимо незадовољну и слободну Инез која киднапује свог шестогодишњег сина Терија из хранитељске породице. У филму “Света обитељ” хрватске редитељке Влатке Воркапић (21 час) надничарка Јана упада у замке лажи, мрачне пожуде, традиционализма и девијатне побожности у сеоској средини. Програм трећег дана фестивала у 23часа затвара британски фим “Одабрано друштво” редитељке Ниде Манзур, чија главна јунакиња Рија Кан верује да мора да спаси своју старију сестру Лену од предстојец́ег брака.

Последњег фестивалског дана, у недељу 30. јуна, публика Равно Село филм фестивала ће моћи да погледа три филма. Од 17 часова на програму је „1984“ Дијане Ринго, финско-руски научно-фантастични филм који пружа свеж поглед на чувени истоимени роман Џорџа Орвела. Филм „Само кад се смијем“ Вање Јуранић, о домаћици у само наизглед идиличном браку на обали Јадрана, на програму је у 19.15 часова, док фестивал у 21 час затвара биоскопски хит „Недеља“ Немање Ћеранића и Милоша Радуновића о чувеном певачу народне музике Џеју Рамадановском.

Фестивал се одржава уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, Министарства културе Републике Србије, општине Врбас и продуцентске куће Зиллион филм.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"