Обележен 13. јул - Дан устанка народа Црне Горе

Председник општине Врбас Милан Глушац са својим сарадницима, представници Општинске организације СУБНОР-а, локалних одбора Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије, те Удружења Црногораца "Гора", поводом 13. јула - Дана устанка народа Црне Горе у Другом светском рату, положили су венце на спомен обележје народном хероју Сави Ковачевићу.

Овом приликом Глушац је истакао да је 13. јул важан датум за многе грађане општине Врбас.

"Обележавањем 13. јула афирмишемо храброст и одлучност учесника Другог светског рата, њихову посвећеност слободи и правди. Они су устали против фашизма, борећи се за вредности на којима је израсло драгоцено дрво мира и слободе. Након победе, наша општина је постала нова кућа многим породицама које су дошле из Црне Горе, доносећи са собом не само своју културу и традицију, већ и непоколебљиву веру у антифашистичке и слободарске идеале. Од првог дана, својим прегалаштвом и посвећеношћу општем добру, постале су кичма и темељ наше општине. Захваљујући њиховом огромном доприносу, Врбас је израстао у велики индустријски, спортски и културни центар, у којем сложно живе 23 нације, и у којем не истичемо различитост, него негујемо посебност", истакао је Глушац.

Према његовим речима, антифашизам је изузетна вредност којој су привржени сви грађани општине Врбас. "Важно је да останемо верни чувари тих вредности. Потребно је да данашње генерације, као и генерације оних који ће доћи у будућности, буду ослоњене на ту традицију. Да наставимо да негујемо међусобно поштовање и заједништво", изјавио је председник општине Врбас.

Вељко Миловић, председник ОО СУБНОР, подсетио је окупљене на догађаје који су обележили 13. јул 1941. године, на јунаштво учесника устанка у Црној Гори, на којем је касније растао и развијао се отпор окупаторима на простору целе бивше Југославије.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"