Брига о породици и деци приоритет Владе Србије и општине Врбас

Обележавајући Светску недељу дојења, Дом здравља "Вељко Влаховић" организовао је предавање о важности дојења за здравље беба и њихов правилан развој. Општина Врбас подржала је обележавања Светске недеље дојења, а председник општине Милан Глушац, истакао је да је подршка породици и деци један од главних приоритета Владе Србије и општине Врбас.

"Влада Србије је у оквиру пронаталитетних мера повећала износ родитељског додатка, за прво, друго, треће и четврто дете. Додатак за прво дете повећан је са 309 евра, колико је износио у 2012. на 4.336 евра у 2024. години. За друго дете са 1.210 на 6.344 евра, за треће са 2.177 на 20.695 евра, а за четврто дете са 2.903 на 27.231 евро", рекао је Глушац и истакао да локална самоуправа у оквиру бриге о породици и деци финансира низ мера и повољности усмерених на боље услове за живот, образовање и одрастање деце.

"Сви прваци у општини Врбас добијају бесплатне уџбенике. Регресирамо боравак деце у вртићима, издвајамо средства за подстицање наталитета, финансирамо путне трошкове деце са посебним потребама, награђујемо најбоље ученике и студенте, обезбеђујемо стипендије најбољим ђацима, а свим ученицима субвенционишемо трошкове превоза и ужину", подсетио је Глушац.

У склопу унапређења пронаталитетне политике општина Врбас је марту од Министарства за бригу о породици и деци добила 1,1 милиона динара, а из свог буџета је издвојила још 740.000 динара за коповину опреме за Саветовалиште за децу Службе за здравствену заштиту деце Дома здравља “Вељко Влаховић“. Набављени су столови за превијање беба, фрижидер за вакцине, терапијски стол, вага за мерење беба, висиномер са вагом, атропометар-дужинометар за бебе, апарат за мерење сатурације, подоскоп, отоскоп, инхалатор, ормар за лекове, отоман за преглед, рефлетор са стативом, аспиратор и апарат за мерење притиска с мажетнама за децу. Поред тога, у оквиру Дома здравља "Вељко Влаховић" функцинише Школа за труднице кроз коју је у последњих 12 година прошла 561 трудница.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"