Председник Вучић обишао нову железничку станицу у Врбасу

Председник Србије Александар Вучић обишао је у среду завршне радове на изградњи железничке станице Врбас Нова, која је део инфраструктуре брзе пруге Београд - Нови Сад - Суботица. Председник Вучић је рекао да је пруга већ готова и да су остали само још неки детаљи да се заврше.

"Остало је још мало посла, пробна вожња, брзинска испитивања. Очекујемо до 25. новембра да пруга буде отворена. Дакле, Нови Сад - Суботица. То је велика ствар за Врбас. Биће ово централна станица између Новог Сада и Суботице. То много значи нашим људима. Деца на северу Србије нису знала ни шта је воз, скоро да сам и ја заборавио. Баш сам поносан на ово. Скоро 200 км на сат ће овде ићи возови. Колико то значи нашим људима, чини ми се да се видети и по линији Београд - Нови Сад, а од Београда до Суботице за сат и десет минута моћи ћемо да стигнемо", рекао је Вучић.

Нова станична зграда има приземље и један спрат, укупна бруто површина овог објекта је око 517 квадратних метара. Укупан број колосека у станици Врбас Нова је шест и то два пролазна колосека и по два претицајна и пријемно – отпремна. У приземљу се налази чекаоница, шалтери за продају карата и друге услуге. Путници ће подходницима у приземљу излазити на пероне. На спрату ће се налазити службене просторије за отправнике возова и друго особље. Нова станична зграда биће станичним платоом повезана са приступном саобраћајницом, располагаће са 39 паркинг места за аутомобиле и 44 паркинг места за бицикле. Читав станични плато површине је око 7.030 метара, а укључује и зелену површину, као и простор за одмор и дечије игралиште. Цео плато опремљен је парковским мобилијаром и јавном расветом, a изграђена су и аутобуска стајалишта. У функцији ће остати и постојећа, односно досадашња железничка станица Врбас, која ће служити за саобраћај возова на будућој реконструисаној и електрифицираној регионалној прузи Врбас - Сомбор.

Председник Србије је искористио прилику да најави још радова на пружној мрежи и у другим деловима Војводине.

"Ми радимо сада и надам се да ћемо са овом компанијом, за коју могу да кажем да је заиста најбоље, најбрже обавила посао и они и данас раде и у другој и у трећој смени, све време тако раде. Кинеска компанија. Дакле, да покушамо са њима да направимо договор око пруге 120 км на сат, која би била спасоносна за Банат, од Панчева преко Оповске општине, Зрењанина, затим до Кикинде, у ствари Новог Милошева, па бисмо само направили крак до Кикинде и до Суботице, и посебно Сомбор - Врбас, чиме бисмо спојили Сомбор са пругом Нови Сад - Суботица, односно Београд - Суботица. Ако успемо тај договор да направимо, онда бисмо инфраструктурно и железницом, чини ми се, спојили целу Војводину", рекао је Вучић и додао да после тога остаје да се уради пруга Београд - Шид.

Вучића су на новој железничкој станици дочекали Маја Гојковић, председница Покрајинске владе, Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Милан Глушац и Јован Ковечевић, председник и заменик председника општине Врбас, амбасадор НР Кине Ли Минг, те представници Инфраструктуре железнице Србије и кинеске компаније која изводи радове. 

О значају брзе пруге за vrbas.net говорио је и Милан Глушац, председник општине Врбас.

"Брза пруга Београд - Суботица, на којој ће се возови кретати и 200 км на сат, пролази и кроз наш град, што је немерљиво важно за свеукупни развој и унапређење квалитета живота грађана свих места која се налазе на траси пруге. У склопу изградње Врбас је добио вијадукт дуг 1.465 метара и сада нову железничку станицу. Брза пруга скраћује време путовања, доноси развој, подиже стандард и спаја људе, све то захваљујући активностима и труду председника Александра Вучића и Владе Србије. Наш град добиће и нову, реконструисану пругу до Сомбора, што нам још боље повезује и са овим делом Војводине, а друмски саобраћај ускоро ће унапредити брза саобраћајница између овог града и Кикинде, између Бачке и Баната, која је почела да се гради и такође пролази кроз Врбас. Све ово промениће живот грађана општине Врбас, обезбедиће нове инвестиције, нова радна места, развој привреде, туризма и свих других грана деловања. На домак аутопута, са брзом пругом, са обновљеним путним правцима ка Србобрану, Кули и Змајеву, повезани са свим центрима, близу три границе, Врбас са разлогом има право да очекује развој и још квалитетнији живот свих грађана", рекао је овим поводом Глушац.    

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"