„ЛАГДАНИ“ у Врбасу и Кули

Врбас и Кула домаћини су од среде дводневне манифестације "ЛАГДАНИ", коју у сарадњи са ове две локалне самоуправе по четврти пут организује Локална акциона гpyпa „Срце Бачке”.

Први дан манифестације протиче у промоцији ЛЕАДЕР приступа како би се представницима градова и општина који учествују на манифестацији, приближио овај познати принцип деловања и значај формирања ЛАГ-ова. Како је речено, ЛЕАДЕР приступ представља успостављање и учвршћивање веза међу активностима на пољу развоја руралне економије, те метод мобилизације потенцијала руралних заједница у циљу развоја целог подручја. Ова ЛЕАДЕР конференција реализује се у сарадњи Сталном конференцијом градова и општина - СКГО, Мрежом ЛАГ Cрбије и Мрежом за рурални развој Србије. Једна од тема првог дана конференције била је и ИПАРД - Мера 5, која у фокус ставља управо припрему и имплементацију локалних развојних стратегија, доприноси развоју цивилног друштва, као и јачању социјалног дијалога унутар руралних средина. "Подршка добром управљању, подстицање запошљавања и развој људског капитала, уз спровођење мере кроз локална партнерства, доприноси одрживом развоју руралних подручја", истакли су учесници манифестције. На конференцији у Врбас учествују представници више од десет градова и општина из Војводине.

"Сарадња општине Врбас са ЛАГ 'Срце Бачке' траје од 2019. године, тј. од израде Локалне стретегије руралног развоја општина Врбас и Кула. Будући да је ЛАГ већ деловао на територији општине Кула и да су поједине организације и удружења из врбаске општине већ оствариле сарадњу са ЛАГ-ом и пре израде стратешког документа, најприродније је било повезивање свих наших места у једно партнерство за територијални рурални развој. Осим добрих комшијских односа и институционалне сарадње између два округа и две општине, треба рећи да смо први у Србији формирали прво заједничко јавно предузеће које нас додатно упућује на сарадњу. Препознајемо потенцијал који нос ЛАГ и драго ми је што сам и сам да допринос процесу израде Локалне стретегије руралног развоја и што је тај документ оцењен као један од најбољих у Републици Србији. Надамо се да ћемо кроз ИПАРД мере привући додатна средства у наше средине и да ћемо заједно реализовати више локалних пројеката, на корист грађана општина Врбас и Кула", рекао је приликом обраћања учесницима једне од сесија Милан Глушац, председник општине Врбас.

Бојан Ковач, ЛАГ менаџер, истакао је да се ради о 4. по реду "ЛАГДАНИМА", који кроз примере добре праксе, какав јесу кулски ЛАГ "Срце Бачке" или сомборски ЛАГ "Панонски фијакер", покашавају да анимирају и друге општине да уђу у процес фомирања сличних асоцијација.

"Наш ЛАГ у Кули окупља више од 50 локалних актера, представника цивилног сектора, јавних организација и установа, али и малих предузетника и занатлија. За претходних пет година успевали смо да посебно малим предузетницима омогућимо бољи приступ тржишту како би на различитим сајмовима и манифестацијама изложили и понудули своје производе, из чега увек ови понекад невидљиви субјекти пословања јачају свој бизнис и постају шире препознатљиви", рекао је Ковач.

Први дан манифестације био је посвећен промоцији ЛЕАДЕР приступа са циљем да се представницима градова и општина са територије АП Војводине приближи сам ЛЕАДЕР и значај формирања ЛАГ-ова. Слађана Грујић испред СКГО, Јагода Коцић, председница Мреже ЛАГ Србије, и Драган Рогановић, председник Мреже за рурални развој Србије, говорили су о Мери 5 ИПАРД 3 програма која подразумева израду и спровођење локалних стратегија руралног развоја, као и о значају формирања локалних акционих група и имплементацији ЛЕАДЕР приступа. Председник општине Кула Дамјан Миљанић и председник општине Врбас Милан Глушац представницима 15 градова и општина указали су на значај подршке ЛАГ-у и директну корист коју мали произвођачи, удружења, пољопривредници и грађани ове две општине имају од функционисања и активности ЛАГ “Срце Бачке”.

Према програму, други дан манифестације, четвртак, посвећен је положају жена и родној равноправности у нашем друштву, и одржава се у Кули. У фокусу је тема „ЖЕНА КАО ПОКРЕТАЧ ПPOMEHA“ и на више панел сесија и дискусија представнице јавног, приватног и цивилног сектора говориће о родној равноправности и положаја жена. Програм почиње у 11.00 часова на платоу испред клуба Синема и то наступом женских певачких гpyпa КУД "Дурмитор" и КУД "Србија" из Куле. Истовремено, организује се продајна изложба ручних радова и домаћих производа који су резултат рада чланова ЛАГ-а „Срце Бачке“ и пријатељских организација.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"