Кекановићу уручен "Златни сунцокрет"

Седамнаести пут фабрика Витал из Врбаса, чији је већински власник компанија Инвеј из Београда, у ресторану Касина, у Београду, доделила је књижевну награду "Златни сунцокрет" Драги Кекановићу за роман Вепрово срце у издању Српске књижевене задуге. Награда је посвећена најбољој књизи на српском језику, у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике, објављене у току претходне године. Добитнику награде припада новчани износ, као и штампање награђене књиге, а диплому му је уручила Данијела Илић, директор у Инвеју.

Први пут награда је додељена 1996. године песничкој збирци Ивана В. Лалића. Добитници Вилталове награде су истакнути српски писци Јован Радуловић, Радослав Петковић, Милован Данојлић, Горан Петровић; Рајко Петров Ного, Војислав Карановић, Владимир Тасић, Драган Јовановић Данилов, Јовице Аћин, Марко Видојковић, Милета Продановић, Слободан Владушић, Драгослав Михаиловић и Угљеша Шајтинац.

Драго Кекановић, романсијер, приповедач, драмски писац, песник и сценариста, рођен је 1947. у Братуљевцима код Славонске Пожеге у Хрватској. Дипломирао је у Загребу Југословенске језике и књижевност. Био је уредник у Студентском листу, у Полету, часопису Пролог и у Српском културном друштву „Просвјета“. Радио је као уредник и драматург у Драмском програму Телевизије Загреб. У књижевност је ушао 1965. године са књигом песама, а потом је највише објављивао прозу. Писао је драме, сценарије и драматизације које су извођене на позоришним сценама Хрватске и приказиване на телевизији или адаптиране за играни филм. Приче су му превођене на пољски, енглески, немачки, руски, шпански и др. Награђиван за књижевно стваралаштво у Хрватској и Србији. Живи у Загребу.

У образложењу одлуке, између осталог, се каже да је роман Кекановића "повест о догађајима распада бивше државе у Хрватској деведесетих". "Прича се приповеда у изгнанству, у Бечу, где се четворица пријатеља (инжењер, анестетичар, адвокат и грађевински предузимач) налазе поводом свадбе коју организује, такође, изгнаник, где нас један од приповедача, инжењер бродоградње, уводи у след догађаја евоцирајући меланхоличну слику избрисаног завичаја, детињства и суочења са распадом илузија и тврдокорном настојању да се тај свет сачува и одбрани од заборава. У нити приче се поново смештају напуштени свет и разбијени животи суочени са политичким и егзистенцијалним насиљем сепарације, тврдокорним језиком идеологије чије се прокламације претварају у морфологију зла које својом тврдоћом прогони људе уништавајући их или приморавајући их да неповратно напусте своје светове, да прихвате принуде и екстремни језик искључивости идентитета", истиче се у образложењу жирија.

Извор: Бета

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"