Музејска збирка у акцији "10 дана од 10 до 10"

Музејска збирка Културног центра Врбаса учествоваће у великој манифестацији под називом "Музеји Србије, десет дана од 10 до 10", која се одржава од 09. маја до 18. маја под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и уз подршку Покрајинског секретаријата за културу и информисање АП Војводине. Време одржавања брижљиво је изабрано како би се током ових десет дана обележили поједини важни датуми: 9. мај – Дан победе и Дан Европе, 16. мај – Европска ноћ музеја и 18. мај – Међународни дан музеја.

Како је планирано, у овом периоду музеји и сродне институције омогућиће посетиоцима, од 10.00 до 22.00 сата, да бесплатно прате припремљене садржаје које музеји сами реализују. Слободан, бесплатан улаз за све посетиоце је кључни принцип кога се придржавају сви учесници. Садржај одређују сами учесници, а он може бити: стална поставка музеја, посебне изложбе, едукативне радионице за децу и одрасле, стручна и ауторска вођења кроз изложбе, предавања, концерти и др. Предложена тема манифестације за 2015. годину је „Хероји културне баштине“. "Манифестација има за циљ јачање капацитета музејских установа, појединачно и у целини, не само кроз бесплатну доступност музејских садржаја свим нивоима публике него и чвршћим повезивањем са локалном заједницом током тих дана, што треба да резултира и већом посетом и интеракцијом музеј – публика током целе године", истиче се у најави манифестације.

"Концепт манифестације је такав да ћемо свих десет дана организовати програме намењене и млађим и старијим узрастима, којима ћемо настојати да задовољимо разноврсне културне потребе и укусе. Посебну пажњу посветићемо сарадњи са маргинализованим групама, децом ометеном у развоју и штићеницима Геронтолошког центра. Настојаћемо да омогућимо да садржаји буду доступни становницима свим насеља општине. Програм је већ уобличен, остале су још само одређене финесе да се ураде, и веома брзо упознаћемо грађане са оним што смо припремили", рекла је Весна Гргуровић, руководитељка Музејске збирке.

Организатори су национални музеји Србије: Народни музеј у Београду, Етнографски музеј, Музеј примењене уметности, Историјски музеј Србије, Музеј историје Југославије, Природњачки музеј у Београду, Галерија Матице српске, Музеј савремене уметности и Музеј науке и технике.

КУЛТУРА

Динарски Срби у фокусу 41. Панонског вашара

23. сеп 2019. КУЛТУРА

Динарски Срби у фокусу 41. Панонског вашара

Од петка до недеље Врбас је био домаћин традиционалног Па...

Од уторка изложба слика Маје Стојановић

23. сеп 2019. КУЛТУРА

Од уторка изложба слика Маје Стојановић

Ликовна галерија Културног центра Врбаса припремила је за...

Слике Јелене Булајић у МСУ Војводине

21. сеп 2019. КУЛТУРА

Слике Јелене Булајић у МСУ Војводине

У Музеју савремене уметности Војводине синоћ је отворена ...

У Ликовној галерији од четвртка излажу деца

17. сеп 2019. КУЛТУРА

У Ликовној галерији од четвртка излажу деца

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у ч...

Књига Горана Лабудовића донела признање и издавачу

16. сеп 2019. КУЛТУРА

Књига Горана Лабудовића донела признање и издавачу

Недавно награђени роман Горана Лабудовића Шарла ''Ветрушк...