Музејска збирка у акцији "10 дана од 10 до 10"

Музејска збирка Културног центра Врбаса учествоваће у великој манифестацији под називом "Музеји Србије, десет дана од 10 до 10", која се одржава од 09. маја до 18. маја под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и уз подршку Покрајинског секретаријата за културу и информисање АП Војводине. Време одржавања брижљиво је изабрано како би се током ових десет дана обележили поједини важни датуми: 9. мај – Дан победе и Дан Европе, 16. мај – Европска ноћ музеја и 18. мај – Међународни дан музеја.

Како је планирано, у овом периоду музеји и сродне институције омогућиће посетиоцима, од 10.00 до 22.00 сата, да бесплатно прате припремљене садржаје које музеји сами реализују. Слободан, бесплатан улаз за све посетиоце је кључни принцип кога се придржавају сви учесници. Садржај одређују сами учесници, а он може бити: стална поставка музеја, посебне изложбе, едукативне радионице за децу и одрасле, стручна и ауторска вођења кроз изложбе, предавања, концерти и др. Предложена тема манифестације за 2015. годину је „Хероји културне баштине“. "Манифестација има за циљ јачање капацитета музејских установа, појединачно и у целини, не само кроз бесплатну доступност музејских садржаја свим нивоима публике него и чвршћим повезивањем са локалном заједницом током тих дана, што треба да резултира и већом посетом и интеракцијом музеј – публика током целе године", истиче се у најави манифестације.

"Концепт манифестације је такав да ћемо свих десет дана организовати програме намењене и млађим и старијим узрастима, којима ћемо настојати да задовољимо разноврсне културне потребе и укусе. Посебну пажњу посветићемо сарадњи са маргинализованим групама, децом ометеном у развоју и штићеницима Геронтолошког центра. Настојаћемо да омогућимо да садржаји буду доступни становницима свим насеља општине. Програм је већ уобличен, остале су још само одређене финесе да се ураде, и веома брзо упознаћемо грађане са оним што смо припремили", рекла је Весна Гргуровић, руководитељка Музејске збирке.

Организатори су национални музеји Србије: Народни музеј у Београду, Етнографски музеј, Музеј примењене уметности, Историјски музеј Србије, Музеј историје Југославије, Природњачки музеј у Београду, Галерија Матице српске, Музеј савремене уметности и Музеј науке и технике.

КУЛТУРА

"Удај се мушки" у дворишту МЗ Змајево

18. авг 2022. КУЛТУРА

"Удај се мушки" у дворишту МЗ Змајево

У дворишту Месне заједнице Змајево у среду је одиграна пр...

Мирославу Алексићу "Драинчева награда"

17. авг 2022. КУЛТУРА

Мирославу Алексићу "Драинчева награда"

Књижевник Мирослав Алексић добитник је овогодишње "Драинч...

Од понедељка у Галерији КЦ изложба цртежа Горана Кнежевића

12. авг 2022. КУЛТУРА

Од понедељка у Галерији КЦ изложба цртежа Горана Кнежевића

Ликовна галерија Културног центра Врбас организује у поне...

Одржана 42. "Куцурска жетва"

16. јул 2022. КУЛТУРА

Одржана 42. "Куцурска жетва"

У Куцури је одржана традиционална манифестација „Куцурска...

Затворен V Равно Село Филм Фестивал

04. јул 2022. КУЛТУРА

Затворен V Равно Село Филм Фестивал

Уручењем награда за најбоља остварења и уметнике у недељу...