Динарски Срби у фокусу 41. Панонског вашара

Од петка до недеље Врбас је био домаћин традиционалног Панонског вашара, фестивала фолклора, музике, песме и обичаја, који је одржан по 41. пут, а 11. пут у Врбасу. Савез уметничког стваралаштва аматера Војводине и Културни центар Врбаса овога пута окупили су 81 фолклорну и певачку групу са око 1.200 чланова, а како је овогодишње право да се посебно представе посетиоцима припало динарским Србима, јер је обичај да се на свакој манифестацији посебно представи једна заједница, Панонски вашар почео је наступом КУД "Пискавица" из Бања Луке, а свечано га је отворила Миљана Штулић, заменица председника општине Врбас.

Традиционалну фолклорну манифестацију чинило је више програмских активности - 11. ФЕСТИВАЛ ДЕЧЈЕГ ИЗВОРНОГ СТВАРАЛАШТВА, на ком се након селекција на општинским и седам регионалних смотри, нашло 17 група, затим 41. ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРНИХ ТРАДИЦИЈА ВОЈВОДИНЕ, на ком су, такође, после строгих општински и зонских селекција, виђено 66 извођачких нумера, те 12. ИЗЛОЖБА СТАРИХ ЗАНАТА, КУЋНЕ РАДИНОСТИ И СТАРИХ ЈЕЛА, која је организована како би се комплетирала представу о друштвеном и свакодневном животу људи у минулим временима. Део програма били су и стручни разговори са уметничким руководиоцима учесника фестивала, као и стручна трибина на тему "Презентовање традиције".

"Панонски вашар основан је са идејом и основним задатком да очува и афирмише етнолошке, етномузиколошке, етнокореолошке, сценске и ликовне вредности народне традиције на простору Војводине. Основна карактеристика овог фестивала јесте његова етномузиколошка хетерогеност какву не познаје ни један културни простор у Европи. Кроз овај Фестивал 26 националних заједница Војводине са својим аутентичним културним вредностима и традицијом, уз староседелачки и веома разноврстан колонистички и новодосељенички српски етнос, одсликавају данашњу реалну културну мапу Војводине у свом богатству народног стваралачког умећа. Кроз овај фестивал највише се афирмише и унапређује народно стваралаштво војвођанског села, а посетиоци имају прилику да виде реконструкцију разних обичаја (свадбе, славе, сетве, жетве, рађања, крштења, саборовања, посела…) и игара, певачке групе, народне певаче, различите инструменте, здравичаре", речено је о Панонском вашару.

У овогодишњем жирију фестивала били су: Гордана Рогановић, етномузиколог, Слободанка Рац, кореограф, и Катарина Радисављевић, етнолог. Стручни жири бирао је најбоље групе и извођаче који су стекли право да се појаве на Републичкој смотри фолклора. И ове године сценографију за тродневни програм поставио је Родољуб Самарџић из Фолклорне редакције КЦ Врбас, која је још једном потврдила да има капацитет да организује сусрете и манифестације ове врсте од највећег значаја.

КУЛТУРА

Милан Мицић добитник књижевне награде "Карољ Сирмаи"

13. дец 2019. КУЛТУРА

Милан Мицић добитник књижевне награде "Карољ Сирмаи"

Писац Милан Мицић овогодишњи је добитник књижевне награде...

Теолог Горан Шарић гост Народне библиотеке

12. дец 2019. КУЛТУРА

Теолог Горан Шарић гост Народне библиотеке

Народна библиотека "Данило Киш" организоваће у понедељак...

"Срби из Бугарске – поново у отаџбини"

07. дец 2019. КУЛТУРА

"Срби из Бугарске – поново у отаџбини"

Пројекат "Срби из Бугарске – поново у отаџбини" биће пред...

Од уторка изложба слика Мие Арсенијевић

14. нов 2019. КУЛТУРА

Од уторка изложба слика Мие Арсенијевић

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организује излож...

Дан домаћег филма и у Врбасу

12. нов 2019. КУЛТУРА

Дан домаћег филма и у Врбасу

Филмски центар Србије у сарадњи са ДОКСрбија наставља реа...