"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отворена изложба посвећена првим школованим женама Србије - "Музеј жене", коју је осмислила и поставила Грађанска иницијатива, удружење сликарки/ра и љубитељки/ља сликарства "Корњача" из Београда.

Један део изложбе доноси биографије првих школованих жена у Србији, "у форми графички униформно обликованих информација-паноа са текстовима и ликовима одабраних жена", док други део представљају сликарска дела "савремених уметника који промишљају и фокусирају своју ликовну и визуелну праксу на проширено поље друштвених односа са акцентом на теоријска и практична искуства феминизма".

На овим паноима могу се видети и упознати животни путеви Мине Караџић, Милице Стојадиновић Српикње и Надежде Петровић, као и кратке биографије мање познатих образованих жена које су оставиле значајан траг у дугом процесу еманципације припадница нежнијег пола у Србији.

"Уметнице и уметници су интуицијом, не само у својим делима, одувек пратили и препознавали важност заједништва мушкарца и жене. Наша изложба је покушај да се повеже фактографија живота значајних жена са територије Србије, са уметничким делом које исијава трагове женског живота и њихове борбе за саморазумевање. Уметничко дело, слика, еманира енергију саосећања и, као сва друга уметничка дела, позива људе да препознају ближњег и другачијег, говорећи уметничким језиком. Овом изложбом, приказујући животе освешћених жена, приказујемо пут ослобађања од сопствених предрасуда и указујемо на значај уметничког искуства на путу профињавања друштва. Уметник, као сеизмограф, препознаје подрхтавање нарушене равнотеже односа мушкарца и жене и својим сензибилитетом црта стазу новог успостављања односа на којем, одувек, почива свет", записала је о изложби Љубица Радовић, директорка "Корњаче".

Прилог ТВ Бачка.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"