Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средства на два конкурса за финансирање заштите културног наслеђа. На конкурсу Министарства за културу Градском музеју припало је 700.000 динара за опремање ликовног депоа, док је на конкурсу Покрајинског секретаријата за културу обезбеђено 200.000 динара за спровођење завршних радова на заштити археолошког налазишта Шуваков салаш - Клиса.

"У првом пројекту набавићемо професионалне носаче за уметничке слике и апарат за регулацију температуре и влаге ваздуха, чиме ће се коначно у потпуности применити све мере заштите уметничких дела Јожефа Пехана. Реализацијом овог пројекта стварамо услове да једну изузетну збирку слика чувамо по свим прописаним музеолошким стандардима. Други пројекат који ће се изводити на археолошком налазишту Шуваков салаш - Клиса, подразумева грубе земљане радове, враћање ископане земље у отворене квадрате и враћање првобитног изгледа површине налазишта, уз археолошки надзор. Након тога следи истраживање добијене грађе и презентовање резултата. Надамо се да ћемо у наредним годинама имати ширу подршку у намери да се археолошко налазиште претвори у туристичку локацију, што јесте велики пројекат, али чијим потенцијалом и реализацијом би целокупна заједница била на добитку, у сваком погледу", рекла је Весна Гргуровић, археолог, руководитељ Градског музеја.

Говорећи о раду након ванредног стања и изменама у програму узрокованим пандемијом, Гргуровић је истакла да је Градски музеј поново отворио врата установе 01. јуна. "Због новонастале ситуације сви програми који су требали да буду одржани током маја, у оквиру манифестације 'Музеји за 10', биће одржани од 09. до 15. новембра. Мислимо да је разумно сачекати са већим окупљањима, а ми наравно можемо да се бавимо својим базичним пословима, документацијом, дигитализацијом и истраживањем грађе. Свакако су посетиоцима на располагању стална поставка, која је освежена у њеном историјском одељку, а ту је још увек и изложба 'Музеј жена', отворена уочи проглашења ванредне ситуације", рекла је Гргуровић.

 

КУЛТУРА

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

15. сеп 2020. КУЛТУРА

Адриен Ујхази побединица 46. Палете младих

Адриен Ујхази, сликарка из Новог Сада, овогодишња је побе...

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

08. сеп 2020. КУЛТУРА

Скулптуре Јулијане Протић у Ликовној галерији

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса публици је од...

Нова изложба у Галерији Културног центра

19. авг 2020. КУЛТУРА

Нова изложба у Галерији Културног центра

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

12. авг 2020. КУЛТУРА

Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

Мирослав Алексић, песник из Врбаса, добитник је "Вишњићев...

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

03. авг 2020. КУЛТУРА

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...