Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средства на два конкурса за финансирање заштите културног наслеђа. На конкурсу Министарства за културу Градском музеју припало је 700.000 динара за опремање ликовног депоа, док је на конкурсу Покрајинског секретаријата за културу обезбеђено 200.000 динара за спровођење завршних радова на заштити археолошког налазишта Шуваков салаш - Клиса.

"У првом пројекту набавићемо професионалне носаче за уметничке слике и апарат за регулацију температуре и влаге ваздуха, чиме ће се коначно у потпуности применити све мере заштите уметничких дела Јожефа Пехана. Реализацијом овог пројекта стварамо услове да једну изузетну збирку слика чувамо по свим прописаним музеолошким стандардима. Други пројекат који ће се изводити на археолошком налазишту Шуваков салаш - Клиса, подразумева грубе земљане радове, враћање ископане земље у отворене квадрате и враћање првобитног изгледа површине налазишта, уз археолошки надзор. Након тога следи истраживање добијене грађе и презентовање резултата. Надамо се да ћемо у наредним годинама имати ширу подршку у намери да се археолошко налазиште претвори у туристичку локацију, што јесте велики пројекат, али чијим потенцијалом и реализацијом би целокупна заједница била на добитку, у сваком погледу", рекла је Весна Гргуровић, археолог, руководитељ Градског музеја.

Говорећи о раду након ванредног стања и изменама у програму узрокованим пандемијом, Гргуровић је истакла да је Градски музеј поново отворио врата установе 01. јуна. "Због новонастале ситуације сви програми који су требали да буду одржани током маја, у оквиру манифестације 'Музеји за 10', биће одржани од 09. до 15. новембра. Мислимо да је разумно сачекати са већим окупљањима, а ми наравно можемо да се бавимо својим базичним пословима, документацијом, дигитализацијом и истраживањем грађе. Свакако су посетиоцима на располагању стална поставка, која је освежена у њеном историјском одељку, а ту је још увек и изложба 'Музеј жена', отворена уочи проглашења ванредне ситуације", рекла је Гргуровић.

 

КУЛТУРА

"Теодорини дани" у Градском музеју Врбаса

28. сеп 2023. КУЛТУРА

"Теодорини дани" у Градском музеју Врбаса

У Врбасу су у току I "Теодорини дани", културна манифеста...

"Теодорини дани" за подсећање на најстарији Врбас

15. сеп 2023. КУЛТУРА

"Теодорини дани" за подсећање на најстарији Врбас

Градски музеј Врбаса, који је део Културног центра, ове ј...

Милићевићу прва награда Фондације "Нушић" и НБ Нови Бечеј

08. сеп 2023. КУЛТУРА

Милићевићу прва награда Фондације "Нушић" и НБ Нови Бечеј

Афористичар, сатиричар и дечији песник из Врбаса Веселин ...

Роман Next level Марка Поповића представљен Врбашанима

08. сеп 2023. КУЛТУРА

Роман Next level Марка Поповића представљен Врбашанима

Марко Поповић, писац из Врбаса, представио је у четвртак...

Јубиларна, 60. самостална изложба сликара Владе Њарадија

25. авг 2023. КУЛТУРА

Јубиларна, 60. самостална изложба сликара Владе Њарадија

Уметник из Врбаса Владо Њаради обележио је пре десетак да...

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.