Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средства на два конкурса за финансирање заштите културног наслеђа. На конкурсу Министарства за културу Градском музеју припало је 700.000 динара за опремање ликовног депоа, док је на конкурсу Покрајинског секретаријата за културу обезбеђено 200.000 динара за спровођење завршних радова на заштити археолошког налазишта Шуваков салаш - Клиса.

"У првом пројекту набавићемо професионалне носаче за уметничке слике и апарат за регулацију температуре и влаге ваздуха, чиме ће се коначно у потпуности применити све мере заштите уметничких дела Јожефа Пехана. Реализацијом овог пројекта стварамо услове да једну изузетну збирку слика чувамо по свим прописаним музеолошким стандардима. Други пројекат који ће се изводити на археолошком налазишту Шуваков салаш - Клиса, подразумева грубе земљане радове, враћање ископане земље у отворене квадрате и враћање првобитног изгледа површине налазишта, уз археолошки надзор. Након тога следи истраживање добијене грађе и презентовање резултата. Надамо се да ћемо у наредним годинама имати ширу подршку у намери да се археолошко налазиште претвори у туристичку локацију, што јесте велики пројекат, али чијим потенцијалом и реализацијом би целокупна заједница била на добитку, у сваком погледу", рекла је Весна Гргуровић, археолог, руководитељ Градског музеја.

Говорећи о раду након ванредног стања и изменама у програму узрокованим пандемијом, Гргуровић је истакла да је Градски музеј поново отворио врата установе 01. јуна. "Због новонастале ситуације сви програми који су требали да буду одржани током маја, у оквиру манифестације 'Музеји за 10', биће одржани од 09. до 15. новембра. Мислимо да је разумно сачекати са већим окупљањима, а ми наравно можемо да се бавимо својим базичним пословима, документацијом, дигитализацијом и истраживањем грађе. Свакако су посетиоцима на располагању стална поставка, која је освежена у њеном историјском одељку, а ту је још увек и изложба 'Музеј жена', отворена уочи проглашења ванредне ситуације", рекла је Гргуровић.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"