Ивану Лаловићу награда "Небојша Деветак"

Награду "Небојша Деветак" за најбољи прилог објављен у часопису "Траг" за 2019. годину добио је песник из Београда Иван Лаловић, саопштено је из Народне библиотеке "Данило Киш".

"Жири у саставу: проф. др Саша Радојчић, (председник), Ђорђо Сладоје и Бранислав Зубовић, на седници одржаној 01. децембра 2020. године, једногласно је донео одлуку да награду 'Небојша Деветак' додели Ивану Лаловићу, песнику из Београда, за најбољи циклус песама објављен у 60. броју часописа 'Траг'. Награда која подразумева плакету и новчани износ од 50.000 динара, биће додељена на Дан библиотеке 'Данило Киш', 22. фебруара 2021. године", наводи се у саопштењу.

"Поезија Ивана Лаловића поседује један квалитет којим се издваја и прекорачује данашње песничке стандарде – она је изузетно комуникативна, она допушта читаоцу да прати њен смисао, не постављајући му замке нити вештачке препреке. Песник је овај квалитет својевремено потврдио читањем својих стихова у једном затвору! При томе, читљивост и отвореност значења Лаловићеве песме нису плаћене поједностављивањем захтева на обликовном или симболичком плану. У награђеним песмама, гипки слободни стих носи комплексне, социјално осетљиве представе, као у песми која полази од примећене капи крви на плочнику, а способан је и за највише узлете, као у антологијској песми Лестве, која иронијски третира вечну човекову жељу за самоусавршавањем", стоји у саопштењу жирија.

Иван Лаловић је рођен 1975. године у Београду. Дипломирао и завршио постдипломске студије на београдском Правном факултету. Објавио је тринаест збирки поезије. За своје стваралаштво добио је следеће награде: "Стражилово", "Раваничанин", "Српско перо", "Златни Орфеј", "Печат вароши сремскокарловачке", "Ђурин шешир" и др.

Народна библиотека "Данило Киш" установила је 2018. године књижевну награду "Небојша Деветак" у знак сећања на колегу, главног и одговорног уредника "Трага" (2010-2017) и истакнутог песника, за најбољи прилог објављен у Часопису за књижевност "Траг" за претходну годину. Досадашњи добитници: 2017 – Милутин Ж. Павлов, 2018 – Верољуб Вукашиновић

 

 

 

КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на 53. Фестивалу поезије младих

27. јан 2021. КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на 53. Фестивалу поезије младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за младе песн...

Ликовни и литерарни конкурс поводом обележавања Светог Саве

13. јан 2021. КУЛТУРА

Ликовни и литерарни конкурс поводом обележавања Светог Саве

Одељење за децу и младе Народне библиотеке "Данило Киш", ...

Изложба слика 46. Палете младих

22. дец 2020. КУЛТУРА

Изложба слика 46. Палете младих

Од среде, 23. децембра, па све до 20. јануара 2021. годин...

Рожи Јодал награда "Карољ Сирмаи"

10. дец 2020. КУЛТУРА

Рожи Јодал награда "Карољ Сирмаи"

Књижевна награда "Карољ Сирмаи" за 2020. годину припала j...

Ивану Лаловићу награда "Небојша Деветак"

01. дец 2020. КУЛТУРА

Ивану Лаловићу награда "Небојша Деветак"

Награду "Небојша Деветак" за најбољи прилог објављен у ча...