Награда "Карољ Сирмаи" писцу Радовану Влаховићу

Књижевна награда "Карољ Сирмаи" за 2021 . годину припала је Радовану Влаховићу за књигу "Све је у глави" (Банатски културни центар, Ново Милошево, 2020). Жири у саставу Фрања Петриновић, Иван Негришорац, Зоран Ђерић, Мирослав Алексић и Ђезе Бордош оценио је да се ради о аутентичној прози "утемељеној на најбољим традицијама војвођанских приповедача о селу и завичају", пренео је РТВ.

Књижевна награда "Карољ Сирмаи" установљена је 1975. године, а додељује се у Врбасу и Темерину за дела написана на српском и мађарском језику. Од тада су награђени: Немет Иштван, Александар Тишма, Брашњо Иштван, Милица Мићић-Димовска, Дудаш Карољ, Петко Војнић Пурчар, Јухас Ержебет, Бошко Петровић, Херцег Јанош, Милорад Грујић, Толнаи Ото и многи други.

Уредник награђене књиге "Све је у глави" је Симон Грабовац, а рецензенти су проф. др Слађана Миленковић и проф. др Милутин Ђуричковић.

"Несумњиво је да се ради о зрелом и расном приповедачу, који најчешће евокативно и ретроспективно приповеда о свом детињству и младости, о својој породици и ђачком времену проведеном у родном Банату. (...) Негујући сопствени стил и откривајући један сасвим нови свет, писац истовремено повезује породичну повест са историјом родног места тако да можемо говорити о индивидуалном и колективном искуству, чија је парадигма везана искључиво за свет детињства и прву младост", записао је о награђеној књизи проф. др Милутин Ђуричковић. 

Радован Влаховић је рођен 1958. године у Новом Бечеју. Студирао је Југословенску и светску књижевност у Новом Саду. Објавио је преко 50 књига. Пише романе, кратке приче, песме, есеје. Превођен је на енглески, руски, немачки, мађарски, словачки, румунски, словеначки и македонски језик. Члан је Друштва књижевника Војводине, Удружења књижевника Србије, Удружења писаца Ексил – ПЕН, секције земаља немачког говорног подручја, и Матице српске. Оснивач је и директор првог приватног културног центра у Србији – Банатског културног центра.

КУЛТУРА

У Врбасу први пут изложене слике младе уметнице Андрее Алексић

26. јан 2022. КУЛТУРА

У Врбасу први пут изложене слике младе уметнице Андрее Алексић

Дуго очекивана са нестрпљењем, на ликовну сцену родног гр...

Расписан конкурс за Невенов фестивал деце песника

25. јан 2022. КУЛТУРА

Расписан конкурс за Невенов фестивал деце песника

Невенов fестивал деце песника у Савином Селу расписao je ...

Расписани конкурси за учешће на 54. Фестивалу поезије младих и 48. Палети младих

24. јан 2022. КУЛТУРА

Расписани конкурси за учешће на 54. Фестивалу поезије младих и 48. Палети м…

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за младе песн...

Прва изложба Андрее Алексић у родном граду

20. јан 2022. КУЛТУРА

Прва изложба Андрее Алексић у родном граду

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у уторак, 25...

Веселину Милићевићу прва награда XI "Куцурског клипа"

04. јан 2022. КУЛТУРА

Веселину Милићевићу прва награда XI "Куцурског клипа"

Жири XI Међународног фестивала хумора и сатире "Куцурски ...