Награда "Карољ Сирмаи" писцу Радовану Влаховићу

Књижевна награда "Карољ Сирмаи" за 2021 . годину припала је Радовану Влаховићу за књигу "Све је у глави" (Банатски културни центар, Ново Милошево, 2020). Жири у саставу Фрања Петриновић, Иван Негришорац, Зоран Ђерић, Мирослав Алексић и Ђезе Бордош оценио је да се ради о аутентичној прози "утемељеној на најбољим традицијама војвођанских приповедача о селу и завичају", пренео је РТВ.

Књижевна награда "Карољ Сирмаи" установљена је 1975. године, а додељује се у Врбасу и Темерину за дела написана на српском и мађарском језику. Од тада су награђени: Немет Иштван, Александар Тишма, Брашњо Иштван, Милица Мићић-Димовска, Дудаш Карољ, Петко Војнић Пурчар, Јухас Ержебет, Бошко Петровић, Херцег Јанош, Милорад Грујић, Толнаи Ото и многи други.

Уредник награђене књиге "Све је у глави" је Симон Грабовац, а рецензенти су проф. др Слађана Миленковић и проф. др Милутин Ђуричковић.

"Несумњиво је да се ради о зрелом и расном приповедачу, који најчешће евокативно и ретроспективно приповеда о свом детињству и младости, о својој породици и ђачком времену проведеном у родном Банату. (...) Негујући сопствени стил и откривајући један сасвим нови свет, писац истовремено повезује породичну повест са историјом родног места тако да можемо говорити о индивидуалном и колективном искуству, чија је парадигма везана искључиво за свет детињства и прву младост", записао је о награђеној књизи проф. др Милутин Ђуричковић. 

Радован Влаховић је рођен 1958. године у Новом Бечеју. Студирао је Југословенску и светску књижевност у Новом Саду. Објавио је преко 50 књига. Пише романе, кратке приче, песме, есеје. Превођен је на енглески, руски, немачки, мађарски, словачки, румунски, словеначки и македонски језик. Члан је Друштва књижевника Војводине, Удружења књижевника Србије, Удружења писаца Ексил – ПЕН, секције земаља немачког говорног подручја, и Матице српске. Оснивач је и директор првог приватног културног центра у Србији – Банатског културног центра.

КУЛТУРА

Писац Владимир Кецмановић добитник "Златног сунцокрета"

30. јан 2023. КУЛТУРА

Писац Владимир Кецмановић добитник "Златног сунцокрета"

Награда "Златни сунцокрет" за најбољу књигу на српском је...

Отворена изложба Андреја Чикале

25. јан 2023. КУЛТУРА

Отворена изложба Андреја Чикале

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је и...

Расписан конкурс за учешће на 55. Фестивалу поезије младих

17. јан 2023. КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на 55. Фестивалу поезије младих

Савет Фестивала поезије младих расписао је конкурс за мла...

Ђорђу Сладоју награда "Милан Богдановић"

28. дец 2022. КУЛТУРА

Ђорђу Сладоју награда "Милан Богдановић"

Награда за књижевну критику "Милан Богдановић" за 2022. г...

Нове сатиричне приче Веселина Милићевића

27. дец 2022. КУЛТУРА

Нове сатиричне приче Веселина Милићевића

Веселин Мићевић, сатиричар, афористичар и песник за децу ...