Обележен Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

Јавна библиотека "Данило Киш" обележила је данас 22. фебруар – Дан установе и дан када је рођен велики књижевник чије име носи већ 32 године. Овом приликом, традиционално је додељена књижевна награда "Небојша Деветак", за најбољи прилог у књижевном часопису "Траг", као и награде најбољим читаоцима. Жири у саставу Саша Радојчић, председник, Ђорђо Сладоје и Бранислав Зубовић, чланови, донео је одлуку да се награда додели песнику Андрији Радуловићу, за поезију објављену у двоброју 67–68.

Песник Андрија Радуловић, (1970), аутор је 12 књига поезије и две антологије. Његова поезија преведена је на 27 језика и заступљена у низу домаћих и страних избора, атласа и антологија поезије. За своје песништво добио је више награда: "Марко Миљанов", "Радоје Домановић", "Печат вароши сремскокарловачке", "Кочићево перо", "Симо Матавуљ", "Балканика" (Румунија), "Носиде" (UNESCO, Италија), "Борис Корнилов" (Санкт Петербург, Русија), Грамата Литерарног музеја Бугарске (Софија), "Божидар Вуковић Подгоричанин". Радуловић је члан редакције београдских "Књижевних новина" и један је од оснивача Књижевног друштва "Његош". Живи у Подгорици.
 
Јавна библиотека "Данило Киш" и ове године уручила је награде највернијим читаоцима, и то: Љиљани Чернак, Еми Ђурици, Стефану Кнежевићу, Ивони Давидовић, Петри Божић, Василији Кирти и Душанки Радованов.

У делу програма стихове су говорили песници из Врбаса Мирослав Алексић и Благоје Баковић, као и песник Игор Мировић који је казивао песме из своје четврте књиге поезије "Светло у светионику".
 
"Врбас је град песника, град поезије. Домаћин и оснивач два велика песничка фестивала - 'Фестивала поезије младих' и 'Невеновог фестивала деце песника'. Овде, код нас у општини Врбас, своје прве кораке начинили су многи песници и песникиње, који су након тога постали познати и признати књижевници, чија реч се чита, слуша и памти", рекао је овом приликом Предраг Ројевић, председник општине Врбас, и честитао награђеном књижевнику Андрији Радуловићу.
 
Јавна библиотека „Данило Киш“ располаже фондом већим од 100.000 књига. Има више од 3.500 активних чланова - корисника. Само у прошлој години они су позајмили више од 50.000 наслова. Установа се бави и издавачком делатношћу. Интензивно објављује књиге бројних аутора, а већ деценију и по и часопис за књижевност, уметност и културу "Траг". Пету годину за редом додељује и награду "Небојша Деветак" за набољи прилог објављен у часопису. Награда је установљена у спомен на уредника листа, песника и радника Библиотеке.
 
 
 
 
 
Прилог ТВ Бачка
 
 

 

КУЛТУРА

Конкурс за Невенов фестивал деце песника

20. мар 2023. КУЛТУРА

Конкурс за Невенов фестивал деце песника

Невенов фестивал деце песника у Савином Селу расписао је ...

Расписан Пролећни литерарно-ликовни конкурс 2023

13. мар 2023. КУЛТУРА

Расписан Пролећни литерарно-ликовни конкурс 2023

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш", ра...

Врбаски фолклораши на Данима мимозе у Херцег Новом

26. феб 2023. КУЛТУРА

Врбаски фолклораши на Данима мимозе у Херцег Новом

Наступ Фолклорног ансамбла Културног центра Врбаса био је...

Нове награде за Веселина Милићевића

22. феб 2023. КУЛТУРА

Нове награде за Веселина Милићевића

Веселин Милићевић, сатиричар, афористичар и песник за дец...

Обележен Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

22. феб 2023. КУЛТУРА

Обележен Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

Јавна библиотека "Данило Киш" обележила је данас 22. фебр...